0

Er heeft zich een opvallend natuurfenomeen voorgedaan in het oosten van Spanje. Een zeldzame en plotse opwarming heeft delen van Alicante/Valencia en Torrevieja opgeschrikt. Deze heat burst ging gepaard met enorme toename van de wind, onweer en een steile stijging van de temperatuur. In de Benelux is een heat burst nog zeldzamer. We moeten terug gaan naar het jaar 2019 wanneer in augustus eveneens een scherpe stijging van de temperatuur werd waargenomen.

Plotse stijging van temperatuur tot 40°C

De enorme stijging van de temperatuur in de buurt van Alicante ging gepaard met fel onweer dat lokaal voor flinke neerslagsommen heeft gezorgd. In delen van Torrevieja bleef het bijvoorbeeld droog terwijl het elders tot een neerslagsom tot 20 mm kwam met een rainrate van +100mm/u. Het geeft maar aan hoe lokaal de neerslag was en welke effecten het met zich meebracht.

Onderstaande grafieken illustreert de data van de weerparameters in de buurt van de luchthaven van Alicante. We zien op de bovenste grafiek de temperatuur die plots stijgt tot bijna 40°C na middernacht. Tegelijkertijd zien we de windstoten pieken naar 80 km/u. Het hoeft niet te verwonderen dat deze bruuske stijging van temperatuur, wind en neerslag lokaal voor schade heeft gezorgd.

We herkennen een logische daling van de temperatuur richting middernacht (rechtergedeelte). Plots stijgt de temperatuur fors. In minder dan twee uur tijd piekt de temperatuur met 15°C.
Op de grafiek van de windstoten zien we een hallucinante stijging van de windstoten rond middernacht. Dit valt samen met de passage van de onweersbui en de heat burst.

Hoe ontstaat zo’n heat burst?

We krijgen heel wat vragen over hoe zo’n heat burst ontstaat. De omstandigheden moeten vooral warm zijn om aan de voorwaarden te kunnen voldoen. Daarnaast heb je een krachtige onweersbui nodig die heftige neerslag veroorzaakt. De koelere lucht valt als een baksteen naar beneden wat zorgt voor een sterke compressie van de lucht. Deze massa zal vervolgens sterk opwarmen die zelfs de omgevingstemperatuur kan overschrijden!

Hitte uitbarsting gemeten op een lokaal weerstation in Torrevieja

Slachtoffers op festival in Valencia

Het onweer met heftige windstoten trok ook over de regio van Valencia. Ten zuiden van Valencia werd een festival georganiseerd. In Cullera vond het Meduse festival plaats. Helaas werd het festival ook getroffen door het noodweer en werden talrijke slachtoffers gerapporteerd en zelfs een dodelijk slachtoffer. Op Twitter verschenen volgende beelden van de windstoten.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

3 dagen geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

5 dagen geleden - 2 min. lezen