0

Het was te verwachten. Zoals we aan het begin van de zomer al schreven zal 2022 een zeer negatief jaar worden voor de gletsjers in de Alpen. Weinig sneeuw tijdens de winter, Sahara-stof/zand en zeer hoge temperaturen bij het begin van de zomer zorgen ervoor dat er een record hoeveelheid ijs wegsmelt.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Massa balans van een gletsjer

Een gletsjer in de Alpen wint massa tijdens de winter wanneer het sneeuwt en er geen of amper smelt optreedt. Tijdens de zomer smelt de sneeuw (onderaan) weg en smelt er ook ijs. In het ablatie-gebied, dat is onderaan de gletsjer, smelt er meer sneeuw en ijs weg dan dat er valt. In het accumulatie-gebied, bovenaan een gletsjer, smelt er minder sneeuw weg dan er valt. Een gletsjer in evenwicht met het klimaat wint bovenaan evenveel massa als dat hij onderaan verliest. Er is daardoor een evenwicht en de gletsjer verandert niet van omvang. Door ijsvloei beweegt de gewonnen massa van bovenaan naar onderaan de gletsjer.

2 maanden voor op schema

Afgelopen winter viel er in de Alpen zeer weinig sneeuw. Daarnaast werd er Sahara-stof/zand afgezet op de witte sneeuw waardoor deze minder zonlicht reflecteert en er nog eens meer sneeuw smelt. Dat heeft ervoor gezorgd dat de beschermende sneeuwlaag onderaan de gletsjer al tijdens de lente verdween en dat er bovenaan nog slechts een dunne sneeuwlaag aanwezig was/is. Vervolgens stegen de temperaturen bij het begin van de zomer tot record hoge waardes met ook een hittegolf in de Alpen. De combinatie van deze factoren heeft ervoor gezorgd dat de massa balans van de (meeste) gletsjers nu al ruim negatief is. Lees, dat de gletsjers sinds 1 oktober (de start van het massa balans jaar) netto massa verloren hebben. We lopen in de meeste regio’s zo’n 1-2 maanden voor op schema dus het massa verlies zal de komende weken alleen maar groter worden.

Dode gletsjers

Dode gletsjers zijn gletsjers die niet meer vloeien. Als er geen accumulatiegebied meer is, dus geen gebied waar de gletsjer massa wint, is er geen aangroei meer waardoor ook de vloei zal stilvallen. Op onderstaand satellietbeeld zien we de Griesgletsjer in Zwitserland op 13 juli. Er ligt geen/amper sneeuw op het ijs waardoor deze gletsjer dit massa balans jaar geen accumulatiegebied zal hebben.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
7

Lokaal weer veel regen op vrijdag 12 juli

1 dag geleden - 5 min. lezen
45 Waarschuwing voor hevig onweer!

Hevig onweer op dinsdag 9 juli 2024

4 dagen geleden - 5 min. lezen