14 januari 2015 - 3 min. lezen 11 reacties

Nu er voor de Lage Landen spannende tijden aanbreken met toch wel een grote kans op (licht) winterweer zit er voor de Alpen ook wat moois aan te komen. Zaterdag staat er een ware sneeuwdump op het programma. Vooral de Alpen zuidkant lijkt daarvoor de beste papieren te hebben maar eigenlijk komt er in de gehele Alpenregio een flinke opfrisbeurt en dat is hard nodig want de sneeuw die er ligt is vaak keihard en qua kwaliteit sterk wisselend.

Zo wordt de sneeuw bij hoge temperaturen dan weer papperig. Bovendien ligt er op veel plaatsen niet wat er normaal rond deze tijd hoort te liggen. Sneeuwkanonnen doen hun uiterste best om de pistes een beetje goed te houden maar daar is natuurlijk wel vorst voor nodig. De afgelopen tijd is het tot op grote hoogte erg zacht geweest met meer dooi dan vorst.

Vanaf het weekend wintersport

Wel, daar komt spoedig verandering in. Ook hier gaat de koudere lucht arriveren zodat er vanaf zaterdag een langere periode met vaak vorst tot in de dalen aanbreekt. Ook in het Duitse Sauerland zijn er na het weekeinde weer wintersportmogelijkheden te verwachten.

ec neerslag

Dit zijn de verwachte neerslagtotalen van woensdag tot maandag, waarvan het merendeel op zaterdag zal vallen. Uitgedrukt in millimeter. Reken voor het gemak 1 cm sneeuw voor 1 mm. In sommige gevallen kan er zelfs uit 1 mm meer sneeuw vallen maar dat maakt het verhaal te complex daar kom ik later nog een keer op terug. Bovendien zit er ook nog wat regen aan vooraf.

Zaterdag sneeuwdump aan de noordflank

Zo is nu de verwachting dat er 10 tot 30 cm sneeuw valt in de regio Tirol, Oostenrijk. Verder naar het westen richting Montafon kan er 30 tot 50 cm vallen. De Franse Alpen, daar verwacht ik 20 tot 40 cm. De zuidkant van Zwitserland en Noord-Italië kunnen naar 50 cm tot 1 meter verse sneeuw gaan. Dat is nog eens een dump!

Ik maak er wel een kanttekening bij, het zijn allemaal berekeningen maar de weergoden trekken hun eigen plan. Maar zo goed als zeker komt er toch een behoorlijk pak sneeuw te liggen in de Alpen. Dat kan trouwens wel eens problemen gaan geven met de wisseldag op zaterdag want de sneeuwgrens zakt naar de allerlaagste dalen.

wisseldag

Mogelijk verkeersoverlast wisseldag Alpen

De weersverwachting is namelijk dat het vrijdagavond al begint te sneeuwen in het westelijk deel van de Alpen en dat breidt zich snel uit naar het oosten. Verkeersoverlast is dus zeker op zaterdag niet uit te sluiten. In de ochtend sneeuwt het dan ook in grote delen van Zuid-Duitsland. Houdt de ontwikkelingen hierover in de gaten.

Alpen Tirol

De ensembles (prikpunt noordzijde Tirol, Oostenrijk) bevestigen de aanstaande sneeuwdump. Hierna gaat de temperatuur dus ook verder naar beneden. Wil je mooie webcams bekijken van de sneeuwval in de skigebieden? Kijk dan ook eens naar bergfex.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 uur geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

1 dag geleden - 3 min. lezen