19 december 2014 - 3 min. lezen 2 reacties

Het lijken wel de magere jaren van de Alpen op dit moment. De sneeuwval blijft uit en voor veel mensen die op wintersport vertrekken zijn de vooruitzichten tot heuse sneeuwbuien slecht te noemen. Oorzaak van het (veel) te warme weer aan de noordelijke flank van de Alpen is de zonale luchtcirculatie. Dit betekent dat een lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan zachte lucht aanvoert vanaf het zuidwesten. Winterkou en winterse neerslag moeten we hoog in het noorden van Europa zoeken en/of boven de 3000 meter in de wintersportgebieden. Dramatische sneeuwcondities in de Alpen dus.

Sneeuwcondities in de Alpen

weinig sneeuw in de Alpen (2014)
Amper sneeuw in de Alpen (wintersportweerman.nl)

Vooruitzichten sneeuwval in de Alpen

Wanneer we het Amerikaans weermodel GFS hanteren, zien we voor de Alpen weinig rooskleurige momenten met betrekking tot serieuze sneeuwval. Op heel wat plaatsen ligt de actuele sneeuwgrens op 1800 tot 2000 meter met weinig neerslagkansen. Op zaterdag zien we een geleidelijke daling van de sneeuwvalgrens richting 600 tot 800 meter. Er is op datzelfde moment ook wat neerslag (doortocht koufront) voorzien welke voornamelijk als sneeuw zal vallen boven de 1000 meter. Hoeveelheden zijn gering (eerder 2 tot 10 cm).

Zondagochtend blijft de sneeuwvalgrens in het oosten van Oostenrijk verder dalen en valt er tijdens de ochtendperiode betrekkelijk meer winterse neerslag. Mogelijk dat het dal dan ook tijdelijk wit kan gaan kleuren, zonder meteen te spreken van een succes. Het sneeuwtekort in de betrokken gebieden (noorden van Zwitserland, Oostenrijk) blijft te laag voor de tijd van het jaar.

sneeuwvalgrens oostenrijk
Sneeuwvalgrens

Inzet van sneeuwkanonnen?

Gelukkig kan de mens de natuur een handje helpen door het inzetten van sneeuwkanonnen. Dit zijn kunstmatige ingrepen die sneeuw produceren en vaak omstreden zijn doordat ze een impact hebben om het milieu en soms veel lawaai veroorzaken. Een sneeuwkanon kan goed haar werk doen bij een omgevingstemperatuur rond het vriespunt en wordt meestal iets hoger opgesteld dan de skipiste. Zo heeft de kunstmatige sneeuw alle tijd om rustig neer te dalen op de plaats waar er sneeuw dient te komen.

gesloten skipistes
Twitter sneeuwhoogte.nl

Voor komend weekend lijkt de inzet van een sneeuwkanon vooral handig op zaterdagavond, zondag. Dan daalt de sneeuwgrens significant en blijft alle sneeuw quasi liggen (boven 1000 meter). Na het weekend wordt het tijdelijk opnieuw droger in de regio van de Alpen. Vanaf de periode rond Kerstmis dienen zich nieuwe kansen tot sneeuwval aan in de betrokken wintersportgebieden. Duimen maar!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

4 dagen geleden - 3 min. lezen