440

Afgelopen weken kregen we vaak te maken met “kwakkelwinterweer“. De weerkaarten zagen er vaak veelbelovend uit, maar uiteindelijk kwam er weinig van in huis… We moesten dan ook tevreden zijn met enkele vriesnachten en lokaal wat sneeuw. In de Ardennen viel er sinds de Kerstperiode tot nu een bak sneeuw, met op sommige plaatsen meer dan 40cm in de Hoge Venen. Zaterdag krijgen we overal sneeuw met over de hele Benelux een sneeuwtapijt van enkele centimeters.

Zoals wel vaker in de Benelux zal de sneeuw echter geen lang leven beschoren zijn, want zondag wordt het alweer zachter. Daarmee breekt opnieuw een zachte en wisselvallige periode aan met periodiek regenval. In de Ardennen zal de sneeuw stilaan smelten.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Zaterdag winterpret in de Benelux

Op zaterdag 16 januari zal het hart van alle sneeuwliefhebbers sneller gaan slaan, want in de loop van de namiddag en tijdens de avondperiode trekt een echte sneeuwzone doorheen de Benelux en kan er overal een sneeuwtapijt van betekenis worden gevormd. De temperaturen schommelen rond het vriespunt, waardoor de sneeuw ook zal kunnen blijven liggen. Dankzij een koude nacht van vrijdag op zaterdag is de temperatuur van de bodem bevroren en zal alle winterse neerslag onmiddellijk blijven liggen. Later vanavond een extra artikel!

Vannacht vriest het stevig, wat gunstig is voor de sneeuw op zaterdag om te blijven liggen.

Ideale sneeuw voor sneeuwpoppen

De sneeuw trekt van west naar oost en zal goed zijn voor een sneeuwtapijtje van enkele centimeters. Vooral in het zuidwesten kan er 5 tot 7 cm vallen, elders zou het gemiddeld gaan over 2 tot 4 cm sneeuw. Aangezien de temperaturen rond het vriespunt zullen schommelen zal de sneeuw “plakken” en van uitstekende kwaliteit zijn om een sneeuwpop mee te maken! Wij verwachten jullie foto’s op onze Twitter en Facebook 😀

Zaterdag gaat het overal sneeuwen in de Benelux, wanneer een sneeuwzone van west naar oost trekt.

Sneeuw maar tijdelijk, smelt op zondag

De sneeuw zal echter geen lang leven beschoren zijn, want in de loop van zondag worden de temperaturen overal positief (m.u.v. de Ardennen). Bij temperaturen die klimmen naar maximaal 5°C op zondag zal de sneeuw in de laaggelegen gebieden snel wegsmelten. In de Ardennen blijven de temperaturen rond het vriespunt schommelen en zal de sneeuw nog standhouden. We moeten overigens zondag rekening houden met veel wolkenvelden en af en toe kan er nog een bui vallen.

  • Meet de temperatuur en andere weerparameters met een digitaal weerstation. Er is ook een connectie met internet mogelijk.
De temperaturen situeren zich overal ver boven nul in het laagland, waardoor de sneeuw makkelijk kan smelten.

Zacht en wisselvallig na het weekend

Begin volgende week schakelen we over op een heel ander weertype. Het wordt dan opnieuw gevoelig zachter, met temperaturen tussen 5 en 10°C. Maandag zou het, dankzij een wig van hogedruk, grotendeels droog blijven. Vooral op dinsdag en woensdag komt de straalstroom weer op gang en verwachten we regelmatig ook storingen met bijbehorende neerslag.

Bij zulke temperaturen gaat het uiteraard om doodgewone regen en ook in de Ardennen zullen de temperaturen licht positief worden en zal het sneeuwtapijt stilaan dunner worden.

Weersverwachting op lange termijn

Uiteraard vragen we ons af of we na de zachte episode volgende week nog winterweer van betekenis mogen verwachten. De temperatuurpluim lijkt alvast te suggereren dat ook het zeer zachte intermezzo maar tijdelijk zou zijn en de temperaturen in het tweede deel van de week geleidelijk opnieuw zullen dalen. Het aantal leden met vrieskou lijkt vooralsnog echter beperkt te blijven en de temperaturen zouden ruim positief blijven overdag. Ook de neerslagkansen lijken vrij hoog te blijven, waardoor we wellicht het wisselvallige weer nog een tijdje aanhouden.

De weerpluim laat ook duidelijk zien dat weermodellen nog steeds zoekende zijn naar het juiste scenario. Op de lange termijn ontstaat er een zeer grote spreiding en liggen alle pistes nog steeds open. De hamvraag blijft uiteraard of we nog een effect gaan zien van de SSW op ons weerbeeld. Als je het mij vraagt zouden we het dan wel de komende dagen/week moeten beginnen zien… Op basis van deze pluim zou ik zeggen: carpe diem en genieten van de sneeuw op zaterdag!

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

3 uur geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

2 dagen geleden - 3 min. lezen