27 juli 2021 - 4 min. lezen
79 reacties 79

We zitten in de periode van de hondsdagen. Dit zijn typisch de warmste dagen van de zomer (bemerk juli 2019). Dit jaar is hier echter geen sprake van. Er zijn vaak buien en de temperaturen zijn eerder gematigd. Ook de komende dagen blijft dat wisselvallig en fris weer aanhouden. Loopt de zomer echt helemaal stuk?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Bakken en braden in het zuidoosten van Europa

De hitte is bij ons de komende dagen ver te zoeken en degenen die hitte willen, moeten naar landen zoals Italië en Griekenland. Een zeer sterke rug van hogedruk (gevuld met tropische lucht) ontfermt zich over die landen met rechtstreekse import van tropische lucht vanuit de Sahara. Gevolg? Temperaturen die met gemak tot 40 graden kunnen klimmen of zelfs iets erboven en dat voor meerdere dagen!

Temperaturen tot rond of boven 40 graden!

De Benelux blijft onder de invloed van verschillende lagedrukgebieden in de buurt van het Verenigd Koninkrijk. Met een aanvoer vanaf de Atlantische Oceaan scoren de temperaturen niet hoog, integendeel, er wordt veel vocht aangevoerd waardoor het eerder wisselvallig en fris is.

Actuele luchtdrukkaart van 27 juli

Weersverwachting Benelux

Vandaag (dinsdag) ontstaan wederom in de loop van de dag enkele pittige regenbuien, eventueel met onweer en hagel. De temperaturen kunnen nog klimmen naar waardes rond 22 graden. De neerslag moeten we er wel bijnemen.

Woensdag en donderdag daalt het aantal buien en neemt de intensiteit ervan ook af. De zon kan ook wat meer doorkomen. Het wordt eerder licht wisselvallig en ondanks de toename in zonneschijn, blijft de temperatuur achterop hinken met maxima rond of zelfs onder 20 graden.

Op vrijdag trekt in de voormiddag reeds een regenzone over de Benelux. In de namiddag komen er dan vanuit het westen geleidelijk brede opklaringen opzetten. De temperaturen blijven ook dan aan de frisse kant met maxima rond of onder 20 graden.

Tijdens het weekend kan het kwik opnieuw iets hoger klimmen, maar daarbij is er ook opnieuw toenemende wisselvalligheid. De komende dagen verlopen dus eerder wisselvallig en fris!

Komt de zomer nog terug?

De laatste dagen wordt er vaak gevraagd of de zomer nog terug kan keren. Natuurlijk is dat mogelijk, maar de eerstkomende twee weken is dat zeker niet het geval op basis van de weerpluim. Ook op basis van EC46 lijkt er daarna (dus tot eind augustus) geen standvastig zomerweer in te zitten. Er kunnen wel enkele dagen zomers verlopen, maar een situatie zoals de afgelopen jaren lijkt er niet in te zitten. Het is zelfs goed mogelijk dat augustus te fris zou verlopen op basis van deze afwijkingen!

De oorzaak van deze negatieve afwijkingen qua temperatuur de komende weken is een persistente rug op de Atlantische Oceaan richting Groenland (wat ook vandaag al zichtbaar is in de weerkaarten) en een lagedrukgebied ten noorden van ons. Hierdoor is er er vaak een aanvoer van maritieme lucht met veel vocht (buien) en lage temperaturen.

De weerpluim reflecteert deze weerkaarten voor de komende 14 dagen. Daarin zijn duidelijk lagere temperaturen dan normaal en wisselvallig weer te zien. Dagelijks zijn er kansen op buien en blijven de temperaturen hangen rond 20 graden. Er zijn zelfs amper leden die temperaturen boven 25 graden intekenen!

Een wisselvallige en frisse weerpluim van het Europese weermodel!

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken