15 januari 2023 - 3 min. lezen
676 reacties 676

Na een periode van overwegend veel regen en wind zal het weerbeeld komende dagen grondig veranderen. De Atlantische Oceaan verliest grip op Europa en hogedruk komt opzetten vanaf de Azoren. Zeker door een vrij koud begin van deze winterse periode kan het onder de vleugels van zo’n hogedrukgebied flink afkoelen. Door de nabijheid van een hogedrukgebied zullen de neerslagkansen wel afnemen. Winterliefhebbers moeten wellicht naar de Ardennen voor sneeuwpret, want elders in de Benelux zijn de kansen op winterse buien sterk beperkt.

Tijdelijke sneeuwkansen

De hoogste kans op sneeuw situeert zich op maandag wanneer een regenzone, verbonden aan een kleine depressiekern, opschuift vanuit Frankrijk. In de hoger gelegen gebieden van België is tijdelijk smeltende sneeuw mogelijk. In de Ardennen (+400m) kan er wellicht op grotere schaal droge sneeuw vallen met de vorming van een sneeuwdek tot gevolg. Het is niet uitgesloten dat tegen woensdag een sneeuwdek van 10 cm of meer wordt gemeten.

  • Sneeuw in de Ardennen? Bekijk de webcams
Het Amerikaans weermodel kiest voor een sneeuwdek tot ruim 10 cm in de Hoge Venen tegen woensdag 18 januari 2022. Dat zou goed nieuws zijn voor de uitbaters van ski- en langlaufpistes.

Voor de gebieden lager dan 200m wordt het allemaal zeer nauw. Veel hangt af van de intensiteit van de neerslagzone op maandag. Als het tijdelijk fiks gaat regenen is het niet uitgesloten dat isothermie de luchtkolom doet afkoelen en het uiteindelijk ook tot smeltende sneeuw komt.

Stralingskou later in de week

Na woensdag zien we een bel gevuld met koude lucht zich afsnoeren in de omgeving van Italië. Dat betekent dat Polen, Duitsland en de Benelux terechtkomen in een veelal oostelijke luchtstroming. Vanwege de timing in het weerkundig jaar en het beperkt aantal zonuren overdag kan het dan ook vrij koud blijven. Vooral in de ochtend en nachturen verwachten we dan ook kans op gladheid.

Het weermodel GFS stuurt aan op stabilisatie op het einde van de week met hogedruk die opschuift vanaf de Azoren richting het noordoosten. Een koud weertype blijft gehandhaafd.

Strooidiensten zullen zich preventief paraat houden en de weersituatie nauwlettend opvolgen. Ontdek ook wat onze weerdienst betekent voor vele steden en gemeenten in de Benelux!

Opnieuw opwarmende trend later in de maand?

Wanneer we de weerpluim analyseren merken we vrij weinig bijzonders op. We evolueren komende dagen naar eerder normaal weer voor de maand januari met in eerste instantie enkele winterse buien en sneeuw in de Ardennen. Naarmate het tweede luik van de maand vordert, zien we opnieuw warmere opties verschijnen in de weerpluim. Er is een kleine cluster actief die het koude weer laat aanhouden, maar dat scenario krijgt voorlopig weinig steun.

In de weerpluim zien we 2 trappen verschijnen waarin een koudere fase zich zal ontwikkelen en waarbij een 2e trap meer kansen geeft op een zachter intermezzo. Afhankelijk van de exacte positie van hogedruk en lagedruk kan de koude episode mogelijks nog wat verlenging krijgen.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken