Winterse signalen deel 7: Straalstroom komt op gang
Het nieuwe jaar is uitzonderlijk zacht gestart. De komende dagen komt er geleidelijk aan een verkoeling, maar winterweer lijkt er niet in te zitten. Er valt wel af en toe sneeuw op de hoogste plekken in België. De straalstroom komt meer en meer op gang waardoor blokkades richting Groenland en Scandinavië niet in de verwachting zitten. Af en toe passeert er ook een neerslagzone.
- Volg de weerupdates op de voet via Facebook en Twitter
- Volgen jullie al de weerberichten op Youtube?
- Bekijk het weerbericht voor komende dagen
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.
Uitzonderlijk zacht begin van januari
De eerste drie dagen van het nieuwe jaar verliepen door de aanvoer van (sub)tropische luchtmassa’s zéér zacht. De eerste drie dagen haalt de gemiddelde temperatuur maar liefst een waarde van 11,2°C. Dat is ruim 7 graden boven de norm. Komende dagen zakt het kwik opnieuw en gaat ook het maandgemiddelde onder 10 graden duiken.
De aanvoer van deze luchtmassa’s had ook gevolgen voor de Alpen. De nulgradengrens steeg tot 3000m en lokaal zelfs hoger. Dit zorgde ervoor dat de meeste neerslag als regen viel. Dit resulteerde in strepen op de sneeuw als gevolg van erosie. Dit levert onderstaande plaatjes op. In de lagergelegen gebieden is eveneens veel sneeuw gesmolten. De komende dagen lijkt het ook daar opnieuw koeler te worden met verse sneeuw, gelukkig maar!
Weersverwachting komende dagen
Op de actuele weerkaart is de straalstroom nog niet op gang gekomen en meandert deze nog. Net ten zuiden van de Benelux is de neerslagzone zichtbaar die de afgelopen uren voor veel neerslag heeft gezorgd in het zuiden van de Benelux, Frankrijk en Duitsland. Geleidelijk stroomt er nu koudere lucht binnen vanuit het noorden, gestuurd door een lagedrukgebied boven Scandinavië.
Woensdag heeft de frissere lucht reeds duidelijk onze omgeving bereikt. De maxima liggen rond het vriespunt op de hoogste punten van België en 5-7 graden elders. Daarbij komen er vanuit het noordwesten buien opzetten. Door het schaduweffect van het Verenigd Koninkrijk zijn de meeste buien bestemd voor Nederland. Lokaal kan daar een donderklap of korrelhagel bij zitten. Er staat daarbij ook een vrij krachtige, aan zee krachtige wind uit het noordwesten. Aan de noordwestkust is in de ochtend zelfs een stormachtige wind niet uitgesloten. Rukwinden kunnen oplopen tot 80 à 95 km/u aldaar. In de Ardennen kunnen enkele winterse buien of sneeuwbuien vallen.
Op donderdag en vrijdag blijven de temperaturen rond dezelfde waarden schommelen. Donderdag verloopt nog droog, maar tegen de avond komt een neerslagzone opzetten vanaf het westen die dan in de loop van de nacht van west naar oost over de Benelux trekt. In de Ardennen kan de neerslag nog winters zijn (sneeuw boven 400m). Ook op vrijdag zelf blijft het nog wisselvallig met enkele buien.
Vanaf vrijdag komt ook de straalstroom opnieuw op gang met een zonaler beeld. De lucht blijft echter wel van oorsprong polair, dus de temperaturen zullen niet gauw langdurig boven de 10 graden klimmen. Het kan wel een tijdelijke episode zijn na de passage van een warmtefront.
Winterse signalen
Naar goede gewoonte wordt er ook gekeken naar de winterse signalen. Op dit vlak verandert er eigenlijk weinig. De Polar Vortex is nog steeds zeer sterk en de MJO blijft in dezelfde fase hangen, zij het met een mindere amplitude. Later neemt de amplitude opnieuw toe met zelfs neiging tot fase 8. Dit zijn in principe gunstige signalen. Het Europese weermodel laat ook een korte tijd fase 8 toe, maar lijkt dan snel terug naar het centrum terug te keren. Dit zijn minder gunstige ontwikkelingen. Op die manier zou het wel eens een lange zit kunnen worden. De weerkaarten tonen voorlopig ook weinig winterse kaarten, buiten af en toe wat sneeuw in de Ardennen.
Vanaf de tweede helft van volgende week zou (een uitloper van) het Azorenhoog zich komen nestelen in onze omgeving. Dit duwt de straalstroom wat noordelijker waardoor het opnieuw droger en wat frisser zou kunnen worden. De temperaturen lijken rond normaal te blijven met mogelijk een stijging tot 10 graden op maandag en dinsdag.