24 december 2014 - 3 min. lezen 10 reacties

Enkele dagen geleden zaten we hier nog te zeggen hoe goed het was voor de blokkende student (zacht weer en grijze soep-toestanden) terwijl we paar dagen later het omgekeerde mogen vertellen. Akkoord, het Europees weermodel alsook UKMO (Verenigd Koninkrijk) hadden in hun berekening enkele winterse opties zitten (hadden we toen ook gezegd), maar dat het GFS (Amerikaans weermodel) zo snel van idee zou veranderen, neen dat is een complete verrassing. Het komt er in het kort op neer dat komend weekend de winter gaat maken of kraken. Een bijzondere situatie is op komst!

Winters weekend met ijskoud vervolg

Uniek aan deze hele ‘operatie-winter’ is het tot stand komen ervan. Vandaag (woensdag) hebben we nog te maken met een aanvoer vanaf de Atlantische Oceaan. Hierdoor krijgen we zachte luchtmassa’s die ons vandaag en afgelopen dagen trakteerden op dubbele cijfers. Vanaf Kerstdag zien we weliswaar het één en het ander veranderen ten westen van Europa.

De straalstroom gaat meanderen (golven) door een lagedrukgebied. Aan de voorzijde van zo’n lagedrukgebied wordt traditioneel warme lucht uit het zuiden richting het noorden getrokken. We heten dit WAA.

Deze WAA is zodanig sterk dat er zich een hogedrukgebied gaat ontwikkelen boven de Atlantische Oceaan en de westcirculatie de pas wordt afgesneden. Voor meteorologen en weeramateurs die van winterweer houden het sein dat er grote veranderingen mogelijk zijn in het algemeen stromingspatroon.

Winterse neerslag op zaterdag

Het winters ‘prikje’ begint reeds op zaterdag met de komst van een actieve neerslagzone verbonden aan een klein lagedrukgebied. De positie van dit lagedrukgebied is o zo belangrijk voor de neerslagsoort. Zitten we iets teveel in de warme sector van het lagedrukgebied, dan krijgen we voornamelijk regen in België. Komt de koude lucht sneller binnen, dan wordt de regen gauw sneeuwval.

Ik raad iedereen aan om dit weekend onze online sneeuwradar op de voet te volgen. Daar krijgt u een perfect beeld van de overgang van neerslag in vaste vorm. Op dit moment kiezen we voor regen in het uiterste zuidwesten van België en lichte winterse neerslag elders in de Benelux (natte sneeuw/sneeuw)

sneeuwvoorspelling zaterdag

Het Europees weermodel kiest met bovenstaande afbeelding hoofdzakelijk voor lichte regen in het westen van België en Nederland. De oostelijke gebieden krijgen het paarse gedeelte over zich heen en dat is (natte) sneeuw. Het spreekt voor zich dat dit een bijzonder lastige situatie gaat worden en daarom schakelen wij op deze weerblog ‘nowcasting’ in. Dat betekent dat wij live updates voorzien onderaan dit artikel naargelang de inbreng van onze volgers. Zo kunnen we realtime en live vanaf een bepaalde plek met informatie komen opzetten. Dat maakt het voor jullie ook zeer interessant om de sneeuwgrens te volgen.

IJskoud vervolg na het weekend

Een sneeuwdek van enkele centimeters in het oosten van de Benelux en dan traditioneel het deksel op de ketel. De 3 grote weermodellen (UKMO, ECMWF en GFS) gaan allemaal voor de ontwikkeling van een hogedrukgebied in de regio van Noorwegen. Hierdoor kan koude lucht uit het oosten van Europa naar het westen sijpelen en kan het wel eens bitterkoud worden.

De huidige berekeningen gaan tot -18°C in de Ardennen. Niet geheel onlogisch als je opklaringen hebt en een winters tapijt van 5 tot 10 cm. In het westen van de Benelux zal het zo’n vaart niet lopen, maar blijft het kwik evengoed onder 0°C.

zeer koud winterweer in de Ardennen

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Hoge UV-index is niet zonder gevaar

3 uur geleden - 4 min. lezen
8 Prognose

Weersverwachting komende dagen: warm zomerweer, later koeler

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

3 dagen geleden - 5 min. lezen