22 januari 2017 - 4 min. lezen 2 reacties

Wat een uitbundige zonneschijn op veel plaatsen! Een uitgestrekt hogedrukgebied zorgt voor droge, heldere en windstille condities. Ideale omstandigheden voor flinke vorst in de nachten. Nu we de afgelopen week elke nacht minima ruim onder het vriespunt hebben gehad, rijst de vraag hoe lang de winterkou nog aanhoudt.

Koude nacht

Afgelopen nacht is zeer koud verlopen. Onder een heldere hemel en bij weinig wind is het kwik gedaald naar -5 tot -10°C. Boven een dik sneeuwdek in de Ardennen was het nog veel kouder. Elsenborn meldde ruim -17°C. Zeer lage temperaturen al met al! Langs de kust lagen de minima wat hoger, maar ook daar vroor het.

winterkou minima
De minima van de afgelopen nacht in de Benelux. (meteociel.fr)

Mist en winterkou

In de nacht naar maandag ontstaat er op uitgebreide schaal (aanvriezende) mist. Verder staat er maar weinig wind: zwak uit variabele richtingen. De temperaturen dalen naar waarden rond -5°C, langs de kust is het uiteraard wat minder koud.

Maandag overdag is er veel laaghangende bewolking aanwezig. Op sommige plaatsen blijft het lange tijd mistig. Later op de dag breekt mogelijk de zon even door, de grootste kans daarop maken de kustgebieden. Maxima tussen 0 en 5°C van zuidoost naar noordwest gemeten. In het noorden van Benelux staat een matige westelijke wind, elders in de wind nog altijd zwak en variabel van richting.

mist
Maandag kan er lage bewolking en mist blijven hangen.

Dinsdag is er opnieuw overwegend bewolkt en op sommige plaatsen mistig. Mogelijk breekt de zon in de loop van de dag op wat meer plaatsen door dan op maandag, maar dit is nog zeer onzeker. Na een nacht waarin het langs de kust niet meer gaat vriezen, komen de maxima uit tussen 1 en 4°C. Bij hardnekkige mist blijft het kwik in het zuidoosten van België ook overdag onder het vriespunt. De wind komt uit het zuidwesten en is meestentijds matig van kracht.

Opnieuw helder met zeer koude nachten

Vanaf woensdag draait de wind voor enkele naar het zuiden tot zuidoosten en neemt daarbij in kracht toe. Daardoor wordt de lage bewolking weggeblazen en krijgt de zon behoorlijk wat ruimte, maar worden de nachten ook weer kouder. In het binnenland gaat het matig vriezen tijdens de donkere uren. Overdag weet het kwik bij voldoende zonneschijn wat verder te klimmen naar waarden tussen grofweg 3 en 7°C.

matige vorst
In het tijdvak woensdag t/m vrijdag kan het ‘s nachts bij helder weer opnieuw matig vriezen.
schaatsen
Tot en met vrijdag kan er lokaal nog geschaatst worden, vooral op ondergelopen weilanden. Voor schaatsen op natuurijs, zoals op de foto hierboven, is het ijs op de meeste plaatsen nog te dun en derhalve gevaarlijk.

Westcirculatie of toch nog aanhoudende winterkou?

Na vrijdag opteren de meeste weermodellen voor een ander weertype. Het hogedrukgebied boven het continent zakt in deze berekeningen weg naar het zuidoosten en depressies op de oceaan nemen het roer over. Als gevolg daarvan komt de Benelux in een ander stromingspatroon terecht. De aflandige (zuid)oostenwind maakt plaats voor een westenwind. De vorst in de nachten zal in zijn geheel verdwijnen. Overdag loopt het kwik op naar 6-9°C, wat vrij zacht te noemen is. Af en toe kan de wind flink uithalen, doordat diepe depressies in deze situatie dicht langs de Benelux koersen.

Er is echter een klein deel van de modelberekeningen die de winterkou laat voortduren. Het hogedrukgebied boven Midden-Europa is in deze modelleden niet van plan zich te verplaatsen, waarmee de wind ook aflandig blijft. Het koude weer houdt aan of verscherpt zich zelfs.

Welk scenario waarheid wordt, zullen we geduldig moeten afwachten.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken