28 januari 2024 - 4 min. lezen
80 reacties 80

De afgelopen week wisselden droge perioden en regenzones elkaar in een snel tempo op, dankzij een strakke straalstroom. De komende dagen zorgt een hogedrukgebied boven Europa voor een weersverbetering en vooral een drogere prognose. Er valt weinig neerslag komende week met temperaturen ruim boven normaal. Is de winter uitgeteld of komt het zacht intermezzo nog tot een einde?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Actueel weer in Europa

Een hogedrukgebied ligt boven het oosten van Europa. Aan de westflank ervaan staat een strakke zuidwestelijke hoogtestroming. De lucht is van oorsprong subtropisch en kan ook zand uit Sahara bevatten. Het spreekt dan ook voor zich dat dit zacht weer oplevert. Zelfs in het noorden van Europa is de koele lucht (tijdelijk) verdreven met positieve temperaturen. Op de Atlantische Oceaan liggen een hele hoop regenzones, maar die bereiken het Europese vasteland maar moeilijk.

Hogedrukgebied domineert het weerbeeld in Europa

Niet alleen in het noorden van Europa is het warmer dan normaal, maar ook in het zuidwesten van Europa. De afgelopen week kon het kwik daar zelfs bijna tropische waarden aantikken, uitzonderlijk in januari! De winterkou heeft zich teruggetrokken tot voorbij de Oeral en het is nog maar de vraag of deze koude lucht ons later opnieuw zal bereiken.

Weersverwachting komende dagen

Maandag start met een tweedeling. Hoe meer naar het westen, hoe meer lage bewolking aanwezig is, terwijl meer naar het oosten de zon meer ruimte krijgt met enkele hoge wolkenvelden. Die tweedeling blijft ook de rest van de dag behouden, maar vooral in Nederland kan de bewolking nog verder opschuiven naar het noordoosten. De zonnigste weerkaarten zijn dus weggelegd voor het zuidoosten van de Benelux. De maxima blijven wel ruim boven normaal en schommelen tussen 6 en 12 graden. De wind waait zwak tot matig uit het zuidwesten.

Maxima op maandag 29 januari
Duidelijk zonniger in het zuidoosten!

Dinsdag start nog met enkele opklaringen in het oosten, maar al snel wordt het overal zwaarbewolkt tot betrokken. Het blijft overwegend droog, maar enkele spatjes regen zijn niet uitgesloten. De maxima schommelen tussen 7 en 12 graden. Er staat daarbij een matige wind uit het zuidwesten tot het westen, in het noorden zelfs vrij krachtig tot krachtig.

Maxima op dinsdag 30 januari

Ook woensdag overheerst de bewolking, maar enkele opklaringen zijn wel mogelijk. Lokaal kan een druppel regen vallen, maar op de meeste plaatsen zal het gewoon droog blijven. De maxima klimmen iets minder hoog dan de dagen voordien en schommelen tussen 7 en 10 graden. De wind waait matig uit het zuidwesten, in het noorden (vrij) krachtig.

Maxima op woensdag 31 januari

Op donderdag, de eerste dag van februari, overheerst de bewolking in een groot deel van de Benelux. In het noorden zijn reeds enkele opklaringen aanwezig en deze schuiven geleidelijk naar het zuiden. België blijft waarschijnlijk onder het pakket wolken zitten waaruit af en toe wat lichte regen kan vallen. Aan de maxima verandert niet veel. Die schommelen opnieuw rond 10 graden. De wind waait matig uit het zuidwesten.

Maxima op donderdag 1 februari

Ook op vrijdag overheerst de bewolking en kan af en toe wat lichte regen vallen. Ditmaal is de kans overal in de Benelux aanwezig. Zaterdag wisselen opklaringen en wolkenvelden elkaar eerst af, maar later neemt de bewolking opnieuw toe en wordt het zwaarbewolkt tot betrokken. Op zondag kan uit deze bewolking dan opnieuw wat regen vallen. De maxima blijven daarbij steeds rond 10 graden schommelen.

Langere termijn?

Het Amerikaanse weermodel schetst mooi de evolutie voor de komende dagen waarbij het kwik steeds ruim boven normaal blijft en met weinig neerslagkansen. Het is pas vanaf zondag dat lagedrukgebieden opnieuw gemakkelijker de Benelux zouden kunnen bereiken met wisselvallig weer. De temperaturen blijven ook dan aan de hoge kant, boven normaal, maar iets minder.

Weerpluim Amerikaanse weermodel

Hoewel de eerste 14 dagen er niet goed uit zien met betrekking tot winterweer, tonen de twee weermodellen die iets verder vooruit voorspellen wel kansen op koeler weer. Zowel de Europese als Amerikaanse variant zinspelen op een hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan en lagedrukgebieden boven Scandinavië. Dit verhoogt bij ons kans op wind vanuit noordelijke regionen met dus koelere temperaturen tot gevolg. Ook de neerslagkansen zouden dan opnieuw toenemen.

Luchtdrukverdeling die positief is voor noordelijke stroming en koelere lucht

De kans op winterweer blijft dus nog aanwezig, maar het window wordt wel steeds kleiner. Vanaf midden februari wint de zon een stuk aan kracht, waardoor ijsdagen een stuk moeilijker worden. De bovenluchten moeten dan al goed afkoelen of de lucht mag niet veel opgewarmd worden als die op transport komt tot onze contreien. Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken