39

De afgelopen dagen vielen verspreid in de Benelux al enkele stevige (onweers)buien en het ziet er niet naar uit dat dit meteen tot een einde komt. Ook de komende dagen blijft het wisselvallig en valt er af en toe veel regen. De temperaturen blijven daarentegen wel rond de normale waarden voor de tijd van het jaar schommelen. Is er beterschap op komst of zijn we op weg naar een zeer natte lente?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Actueel weerbeeld in Europa

Tussen een hogedrukgebied boven Rusland en boven de Atlantische Oceaan bevindt zich boven Europa een zone met weinig drukgradiënten. Dit zorgt voor een overwegend rustig weertype waarbij er “weinig schuif” zit in het weer. Dit uit zich dan ook in kleine (thermische) lagedrukgebieden, gevoed door de hoogtetrog, die blijven rondtollen op het vasteland. Door de opwarming van de zon stijgt het kwik aan de grond en ontstaan grotere verschillen met de lucht hogerop, wat zorgt voor enkele plensbuien.

Zoals bovenstaande weerkaart toont, is het dus niet alleen de Benelux die geplaagd wordt door dit weertype, maar een groot deel van Europa. In een groot deel van het Europese vasteland ontstaan in de loop van vandaag buien. Die buien kunnen door hun stationaire karakter lokaal voor veel regen zorgen. Echt koud is het wel niet met op veel plaatsen maxima rond en boven 20 graden.

Buiig weertype in Europa
Zeker niet koud in Europa!

Weersverwachting komende dagen?

Maandagochtend start lokaal met ochtendgrijs in België. In Nederland hangt op verschillende plaatsen, vooral in het noorden, middelhoge bewolking waaruit wat gedruppel kan vallen. Vervolgens wordt het zonnig met enkele stapelwolken. In de loop van de dag neemt de onstabiliteit toe en kunnen enkele stapelwolken uitgroeien tot een bui, vooral in het oosten en noorden van Nederland. In België is de kans op een bui kleiner, maar niet volledig uitgesloten. Tegen de avond wordt het opnieuw droger. De maxima schommelen tussen 15 en 22 graden. De wind waait zwak tot matig uit het noordoosten.

Maxima op maandag 20 mei 2024

Ook dinsdag start met ochtendgrijs, vooral over het westen. Elders zijn reeds brede opklaringen aanwezig. In de loop van de dag komt meer hoge en middelhoge bewolking opzetten vanuit het zuiden met een toenemende kans op een bui of onweer. Tegen de avond en in de nacht begint het dan te regenen in een groot deel van België en het zuiden van Nederland. In het noorden blijft het droger. De maxima klimmen opnieuw iets hoger en schommelen tussen 18 en 25 graden. De wind waait zwak veranderlijk, met een lichte voorkeur voor oostelijke richtingen.

Maxima op dinsdag 21 mei 2024

Woensdag start met regen in een groot deel van de Benelux, behalve in het noorden. Daar start de dag nog droog. In de loop van de voormiddag schuift de neerslagzone op naar het noorden met geleidelijk droger weer in België. In het noorden begint het dan net te regenen, al dan niet met onweer. De weermodellen zijn het wel nog niet volledig eens over de neerslagtotalen, maar daarover meer in deze blog. De maxima kunnen voor de neerslagzone nog klimmen tot 23 graden in het noorden. Elders ligt het kwik onder 20 graden. De wind kiest geleidelijk een westelijke hoek en waait zwak, later matig.

Maxima op woensdag 22 mei 2024

Donderdag start opnieuw met ochtendgrijs, maar geleidelijk verdwijnt het en wisselen wolken en zonnige perioden elkaar af. In de namiddag kunnen enkele wolken uitgroeien tot een bui, maar niet meer met de intensiteit van de afgelopen dagen. De maxima klimmen richting 15 tot 21 graden met een zwakke tot matige zuidwestenwind.

Maxima op donderdag 23 mei 2024

Vrijdag verloopt ongeveer hetzelfde als donderdag. De dag start droog met brede opklaringen, maar in de loop van de dag ontstaan opnieuw stapelwolken die kunnen uitgroeien tot een bui of een onweer. Ook dan schommelen de maxima tussen 15 en 21 graden met een zwakke tot matige wind uit het zuidwesten.

Maxima op vrijdag 24 mei 2024

Ook in het weekend blijft de Benelux in een barometrisch moeras. De maxima schommelen wel steeds rond 20 graden, maar het wordt moeilijk om een volledig droge dag te krijgen. Zowel op zaterdag als op zondag kunnen in de loop van de dag enkele buien ontstaan, al dan niet met onweer.

Zwak hoogtelaag blijft ons weer beïnvloeden

Aangezien het de komende dagen dus vaak om buien gaat, kan het perfect zijn dat sommige streken beduidend minder neerslag krijgen dan andere. De kustgebieden lijken op het eerste zicht drogere weerkaarten te hebben dan het binnenland, door het relatief koele zeewater. Nu, ook op gemeenteniveau kunnen de verschillen groot uitvallen. Goed onze neerslagradar in de gaten houden dus!

Wat met de eerste dagen van juni?

Ook voor de laatste week van mei lijken hogedrukgebieden geen vat te krijgen op de Benelux en kunnen we nog meer van hetzelfde weer krijgen als de komende dagen. Dit wil zeggen dat er in de loop van de dag altijd enkele buien kunnen ontstaan, maar heus niet overal. De temperaturen blijven steeds rond normaal schommelen met maxima rond of boven 20 graden.

Weerpluim van het Amerikaanse weermodel

De weerkaarten zitten dermate geblokkeerd, zeker boven Europa met weinig luchtstromingen, waardoor hetzelfde weerbeeld steeds weer terugkomt. Er moet eens een schwung komen van de straalstroom (ookal is die sterk afgenomen in kracht door het zomerhalfjaar), maar zolang dat niet gebeurt, lijkt het erop dat we in deze padstelling zullen blijven zitten met lagedrukgebieden in het zuiden en hogedrukgebieden in het noorden. De langetermijnsweermodellen geven geen eenduidig signaal voor begin juni, al lijkt er wel een weeromslag aan te komen. Het lagedrukgebied lijkt zich geleidelijk meer naar het westen terug te trekken en een hogedrukgebied zou dichterbij kunnen komen, maar dit lijkt waarschijnlijk niet voldoende te zijn om het weer volledig te stabiliseren.

Weersverandering in juni?

Voorlopig is het dus nog te vroeg om van een echte weeromslag te spreken in juni. Er zijn geen eenduidige signalen aanwezig in de modellen (er zijn er wel, maar niet uitgesproken). Voorlopig lijkt het er dus op dat het typische Belgisch/Nederlandse zomerweer zal blijven duren met wolken, zon en af en toe een bui of onweer!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken