31

Na een heel lange natte periode met meer neerslag dan normaal, verandert het weertype (tijdelijk?). Hogedrukgebieden houden neerslagzones buiten onze landsgrenzen en op een lokale bui na blijft het de komende week droog met soms zelfs brede opklaringen! Zijn we vertrokken voor een voorjaarsperiode en een langere drogere periode?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Actueel weerbeeld in Europa

Een lagedrukgebied boven het Verenigd Koninkrijk zorgt voor een wisselvallig weerbeeld in een groot deel van Europa. Aan de voorzijde van de langgerekte storing wordt zachte lucht uit de Middellandse Zee aangevoerd. In de Benelux zorgt dit voor sterke verschillen. In het oosten kan het meer dan 15 graden worden, terwijl in het westen, de koele kant van de neerslagzone, de temperatuur onder 10 graden blijft steken.

Actuele weerkaart 3 maart 2024

De zuidelijke stroming zorgt ook voor opglijding van lucht tegen de zuidelijke Alpen. Dit resulteert in sneeuw vanaf 1500m. Er is al veel sneeuw gevallen door de Südstau en daar kan de komende tijd nog wat bijvallen. De grote hoeveelheden aan sneeuw hebben op verschillende plaatsen al voor lawines gezorgd.

Weersverwachting komende dagen

Maandag hangt hetzelfde golvende front van de afgelopen dagen nog steeds boven de Benelux. De dag start dus met veel bewolking en vooral in het oosten nog wat lichte regen. In de loop van de voormiddag breekt het wolkendek open vanuit het westen. Deze opklaringen bereiken waarschijnlijk niet het noordoosten van de Benelux. De maxima schommelen tussen 7 en 11 graden. De wind waait zwak tot matig uit het noordwesten in het noorden, elders veranderlijk.

Maxima op maandag 4 maart 2024

Dinsdag vergroot de invloed van een hogedrukgebied boven Scandinavië. In het noorden wordt veel lage bewolking aangevoerd vanuit het noordoosten. Tegelijk probeert vanuit het zuidwesten een zwakke neerslagzone naar het noordoosten te trekken. Dit resulteert in een overwegend bewolkte dag met af en toe kans op wat lichte regen of een buitje. Tussen beide frontale structuren is de kans op opklaringen het grootst. De maxima schommelen tussen 6 en 10 graden. In het noorden staat een matige wind uit het noordoosten, in het zuiden is dat zwak veranderlijk.

Maxima op dinsdag 5 maart 2024

Woensdag start nog bewolkt, maar geleidelijk breekt het wolkendek open en zijn opklaringen mogelijk. Een lokale spat regen behoort ook nog tot de opties. In het noorden blijft de wind uit het noordoosten komen, terwijl in het zuiden de wind zwak veranderlijk is met een lichte voorkeur voor westelijke richtingen. De maxima hangen sterk af van de hoeveelheid zon en schommelen tussen 6 en 11 graden. Het blijft droog.

Maxima op woensdag 6 maart 2024

Donderdag wisselen wolken en opklaringen elkaar af. Dankzij de opklaringen kan het kwik meteen hoger klimmen met maxima tussen 8 en 12 graden. De wind blijft zoals de afgelopen dagen zwak tot matig waaien uit het oosten tot noordoosten. Het is ook vanuit die hoek dat geleidelijk drogere en ook iets zachtere lucht wordt aangevoerd.

Maxima op donderdag 7 maart 2024

Vrijdag wordt het zonnig. In de loop van de dag kunnen enkele wolken binnendrijven vanuit het oosten, maar dit heeft weinig invloed op het weerbeeld. De aangevoerde lucht wordt iets zachter met maxima rond 15 graden. Ook in het weekend blijft het kwik tussen 10 en 15 graden schommelen, maar de bewolking neemt opnieuw toe. Uit die bewolking kan dan wat lichte regen of een bui vallen, maar de neerslaghoeveelheden blijven beperkt. De komende dagen verlopen dus overwegend droog en geleidelijk zachter met meer zon!

Wat op de langere termijn?

De weerpluim is vrij eenduidig. De kans op winters weer is volledig verkeken. De temperatuur ligt ruim boven het vriespunt en zelfs opnieuw ruim boven normaal. Af en toe is er nog kans op nachtvorst, wanneer er enkele brede opklaringen in de nacht zijn.

Zachte weerpluim voor Centraal-België

Het ziet er wel naar uit dat de drogere periode maar van tijdelijke aard is. Na volgend weekend lijken lagedrukgebieden de weg naar de Benelux opnieuw makkelijker te vinden. De aangevoerde lucht zou in dat scenario wel steeds vanuit westelijke richtingen komen waardoor de temperatuur rond of boven normaal zal blijven. De weerkaart van het lange termijnsmodel van het ECMWF toont lagedrukgebieden op de Atlantische Oceaan en hogedrukgebieden in het noorden. Afhankelijk van hoe ver de regenzones kunnen doorstoten wordt het opnieuw wisselvallig of blijft het toch een tikje droger. Het is dus een onzekere verwachting, maar de enige constantie blijven wel de relatief zachte temperaturen!

Lagedrukgebieden op de Atlantische Oceaan en hogedrukgebieden in het noorden

Delen


Verder lezen

Alles bekijken