12

Na een zeer nat voorjaar en einde van mei, lijkt het begin van de meteorologische zomer wel droger te beginnen. De komende dagen wordt het immers een stuk droger, maar de temperaturen blijven wel duidelijk achterwege. Met maxima rond of onder 20 graden schommelen we rond of onder het langjarig gemiddelde. De zon krijgt wel (voldoende) ruimte om te schijnen.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Actuele weersituatie in Europa

Tussen een krachtig hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan en een lagedrukgebied boven het oosten van Polen, is een noordelijke luchtstroming tot stand gekomen in onze contreien. De aangevoerde lucht is vrij vochtig, waardoor in eerste instantie ook veel bewolking aanwezig is. Daarnaast zorgt deze aanlandige wind ook voor koelere temperaturen.

Actuele weerkaart volgens het KNMI

De temperatuurverdeling in Europa is opnieuw atypisch. Men zou verwachten dat de hoogste temperaturen in het zuiden worden opgetekend en de laagste in het noorden, maar dat niet per se waar. In grote delen van Scandinavië is het al geruime tijd warmer dan bij ons en ook nu is dat nog het geval. Lang duurt dit immers niet meer, aangezien het ook daar een pak koeler wordt volgende week. In Spanje komt de zomer geleidelijk aan op dreef met tropische temperaturen.

Maxima in Europa op zondag 2 juni 2024

Weersverwachting komende dagen

Maandag start overwegend zwaarbewolkt met lokaal wat lichte regen of wat gedruppel. In de loop van de dag zijn enkele opklaringen mogelijk, maar de bewolking blijft wel overheersen. De meeste opklaringen zijn weggelegd voor de kustgebieden. Tegen de avond zijn dan overal opklaringen mogelijk. De temperaturen klimmen ondanks het gebrek aan zon toch richting 13-19 graden. De wind waait zwak, soms matig, uit noordelijke hoek.

Maxima op maandag 3 juni 2024

Dinsdag start eveneens met ochtendgrijs. Lokaal kan daar wat motregen uit vallen, maar in de loop van de voormiddag breekt het wolkendek open en wisselen wolken en opklaringen elkaar af. Een lokaal buitje blijft wel mogelijk. De maxima kunnen dankzij de zonneschijn iets hoger klimmen en schommelen tussen 17 en 20 graden. Indien er toch minder opklaringen zijn, dan schommelt het kwik eerder rond 18 graden. De wind waait matig uit het zuidwesten.

Maxima op dinsdag 4 juni 2024

Woensdagochtend ligt een zwakke neerslagzone over het zuiden van de Benelux. Daar kan nog wat lichte regen vallen. In het noorden schijnt de zon reeds en wisselen wolken en opklaringen elkaar af. In de loop van de dag trekt de neerslagzone weg en komt ook in het zuiden de zon tevoorschijn. De maxima schommelen tussen 12 en 18 graden. Er staat een matige wind uit het noordwesten.

Maxima op woensdag 5 juni 2024

Donderdag start met brede opklaringen in het zuiden van de Benelux, meer naar het noorden hangt er meer bewolking. Gedurende de dag ontstaan er verpreid in de Benelux enkele wolkenvelden, maar het blijft overwegend droog. De aangevoerde lucht blijft vrij fris met maxima tussen 14 en 19 graden. De wind waait zwak tot matig uit het westen.

Maxima op donderdag 6 juni 2024

Ook vrijdag start overwegend zonnig, maar in de loop van de dag ontstaan wolkenvelden. Het blijft wel overwegend droog. De maxima kunnen dan klimmen naar waardes tussen 15 en 20 graden. De wind blijft zwak tot matig waaien uit westelijke richtingen.

Maxima op vrijdag 7 juni 2024

Ook in het weekend lijkt het vooralsnog overwegend droog te blijven. De zon is vaak van de partij, maar in de loop van de dag ontstaan telkens wolkenvelden. De onzekerheid op de weerkaarten wordt wel groter, maar ook dan zouden de maxima schommelen tussen 15 en 20 graden.

Langere termijn?

Een weerpluim is een handige tool om de onzekerheid binnen het weermodel te bekijken. Voor de komende week is het beeld vrij eenduidig met overwegend droog weer en temperaturen rond of onder normaal. Als we kijken naar de tweede decade van juni, dan lijkt datzelfde weerbeeld ongeveer aan te houden, maar de wisselvalligheid zou er wel opnieuw kunnen insluipen. Thermische hoogstandjes lijken ook dan een grote afwezige te zijn.

Weerpluim Amerikaanse weermodel voor Centraal-België

De luchtdrukverdeling blijft continu verkeerd voor West-Europa om een langere warme en droge periode te krijgen. Steeds opnieuw hernieuwt een hogedrukgebied zich op de Atlantische Oceaan waardoor een trog kan uitzakken over Europa. Dat is ook het geval voor de tweede decade van juni, zoals hierboven reeds te zien in de weerpluim. Een hoogtetrog bevindt zich boven Scandinavië en bij uitbreiding ook het Verenigd Koninkrijk. Een hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan en boven het zuidoosten van Europa blokkeren het weer opnieuw. De Benelux krijgt op die manier vaak te maken met westelijke tot noordwestelijke wind, waardoor warmte vanuit het zuiden niet echt tot bij ons kan komen. Dit verklaart ook het weinige aantal leden met temperaturen boven 25 graden.

Afwijking geopotentiaal op 500 hPa voor tweede decade

Dan stelt de vraag zich of we in juni überhaupt mooi zomerweer kunnen krijgen. Om op die vraag een antwoord te bieden, is het nog veel te vroeg, al kan men op basis van lange termijnsmodellen wel een eerste antwoord proberen geven. Het ziet er volgens GEFS extended en ECMWF extended niet naar uit dat er een drastische weersverandering zit aan te komen. Hoogtetroggen lijken in onze omgeving goed te gedeien met temperaturen die dus eerder rond normaal blijven schommelen. Het lijkt eveneens niet overdreven nat te worden, wat een welgekomen cadeau zou zijn voor velen. Zo blijft het weer de komende tijd verder aanmodderen, zonder enige thermische excessen…

Ook tussen 17-24 juni geen stevige hogedrukgebieden in onze omgeving

Delen


Verder lezen

Alles bekijken