0

Komend weekend vindt de laatste race van de “triple header” plaats. Afgelopen twee weken zagen we de Formule 1 races van België en Nederland. Nu strijken we neer in het land van Ferrari, Italië. Monza, ook wel de “tempel van de snelheid” genoemd, is het strijdtoneel van de Formule 1 race van Italië. Dit weekend keert ook de sprintrace weer terug. Moeten de coureurs rekening houden met regen?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Klimatologie van Monza

De Formule 1 race van Italië wordt gereden op het circuit Autodromo Nazionale Monza. Monza ligt in het noorden van Italië, in de regio Lombardije. Het circuit kenmerkt zich door lange rechte stukken, waardoor de snelheid hoog ligt. De link naar de tempel van de snelheid is snel gelegd.

Als we kijken naar de klimaatclassificatie door Köppen, valt Monza onder een vochtig subtropisch klimaat (Cfa). Een gebied moet aan de volgende voorwaarden voldoen om als Cfa geclassificeerd te worden:

  • De koudste maand moet gemiddeld boven -3°C zijn.
  • Ten minste een maand moet een gemiddelde temperatuur boven 22 °C hebben.
  • Ten minste acht maanden moeten gemiddeld boven de 10 °C blijven.
  • Er mag geen significant verschil in neerslag bestaan tussen de seizoenen.

De Formule 1 race van Italië stond in 1950 voor het eerst op de kalender. Toentertijd zag het circuit er nog anders uit. In 1971 lag de gemiddelde snelheid tijdens de race op 242 kilometer per uur. Dit is de snelste Formule 1 race ooit gereden. Hierna zijn er verschillende chicanes aangelegd, waardoor de snelheid iets getemperd werd. Tegenwoordig kent het circuit 11 bochten.

In 2020 werd de race geheel verrassend gewonnen door Pierre Gasly, rijdend voor Alpha Tauri. Kan hij dat kunststukje dit jaar herhalen? En wat voor weer mogen de coureurs verwachten tijdens het komende raceweekend?

Circuit van Monza (CC BY-SA 3.0, Will Pittenger)

Het weerbeeld van de Formule 1 race van Italië

Het raceweekend is anders ingedeeld dan u normaal gezien gewend bent. We zien dit weekend namelijk opnieuw een sprintrace, net als in Engeland eerder dit jaar!

  • Meer informatie over de sprintrace? Lees dan dit artikel!

Het raceweekend start op vrijdag 10 september 2021. Om 14:30 uur (tot 15:30 uur) gaan de lichten uit voor vrije training 1. Dit gebeurt bij een overwegend zonnig weertype. De temperatuur ligt op dat moment rond 28°C. De wind is zwak van kracht (1 Bft) en waait uit een zuidelijke richting. Aan het begin van de avond vindt de kwalificatie voor de sprintrace plaats (vanaf 18:00 uur). Qua weerbeeld verandert er niet veel. Kleine stapelwolken blijven aanwezig en de wind blijft zwak. Ook aan de kwikstanden verandert niet veel, het blijft warm met een graad of 27.

Op zaterdag 11 september vinden de 2e vrije training en de sprintrace plaats. Tijdens de vrije training (vanaf 12:00 uur) zien we een vrijwel volledig zonnig weerbeeld. De temperatuur ligt op dat moment rond 25 graden. De zwakke wind blaast uit het zuidwesten. Tijdens de sprintrace, die start om 16:30 uur, is er nog steeds veel ruimte voor de zon. De temperatuur evolueert tot 29, misschien zelfs wel 30 graden. De wind is nog steeds zwak van kracht.

Op zondag 12 september 2021 wordt de Formule 1 race van Italië gereden. Zondag belooft een schitterende nazomerdag te worden! De lichten gaan uit iets na 15:00 uur. De temperatuur ligt op dat moment rond 28 à 29 graden. De wind is zwak, windkracht 1, en komt uit een zuidelijke richting. Er is veel ruimte voor de zon.

Wij zijn benieuwd hoe het weekend zich met de sprintrace gaat ontvouwen! Aan het weer zal het in ieder geval niet liggen!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

4 uur geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

2 dagen geleden - 2 min. lezen