1

Nadat de finale van het Europees Kampioenschap voetbal in Engeland werd gespeeld, blijven we nog even in dit land. Het Formule 1 circus strijkt namelijk neer in Silverstone. De Formule 1 race van Engeland staat op het programma. Het belooft een bijzonder weekend te worden. Voor het eerst in de Formule 1 geschiedenis staat er namelijk een sprintrace op het programma. Moeten de coureurs rekening houden met typisch Engelse weersomstandigheden?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Klimatologie van Silverstone

De Formule 1 race van Engeland wordt gereden op Silverstone. Het circuit ligt in het Engelse graafschap Northamptonshire. Dit graafschap ligt in het centrum van Engeland.

Als we kijken naar de klimaatclassificatie door Köppen, valt Silverstone onder een gematigd zeeklimaat (Cfb). Ook de Benelux valt onder deze klimaatklasse. Een gebied moet aan de volgende voorwaarden voldoen om als Cfb geclassificeerd te worden:

  • De koudste maand moet gemiddeld boven -3°C zijn.
  • De warmste maand moet een gemiddelde temperatuur onder 22°C hebben.
  • Ten minste vier maanden moeten gemiddeld boven de 10°C blijven.
  • Geen significant verschil in neerslag door het jaar heen.

De Formule 1 race van Engeland is er al vanaf het begin van het WK in de Formule 1 bij. Dit betekent dat de race in 1950 voor het eerste op het programma stond. Dit gebeurde toen al op Silverstone. In de jaren daarna waren ook Aintree Motor Racing Circuit en Brands Hatch het strijdtoneel. Sinds 1987 is Silverstone onafgebroken gebruikt als circuit voor de Formule 1 race van Engeland. Van de laatste 7 edities wist Lewis Hamilton er 6 te winnen. We kunnen met recht zeggen dat Mercedes goede herinneringen heeft aan dit circuit.

Wat voor weer mogen de coureurs verwachten tijdens het komende raceweekend?

Het circuit van Silverstone

De opzet van het raceweekend

Een normaal raceweekend ziet er als volgt uit: op vrijdag vinden de eerste 2 vrije trainingen plaats. Op zaterdag zien we dan 3e vrije training en de kwalificatie. Zondag is dan racedag. Dit weekend verloopt echter flink anders.

Op vrijdag vindt de eerste vrije training plaats. Later op vrijdag zien we niet de 2e vrije training, maar de kwalificatie. “Een kwalificatie op vrijdag?”, hoor ik u denken. Ja, de coureurs gaan zich kwalificeren voor de sprintrace die op zaterdag wordt gereden.

Deze sprintrace telt 100 kilometer (17 rondes), wat ongeveer een derde van de normale raceafstand is. Ook is er een tijdslimiet ingesteld van 30 minuten. Mocht er een safety car komen, dan tikt de tijd gewoon door. Dus het is mogelijk dat de coureurs minder dan 17 rondes rijden, mocht er een crash plaatsvinden. Bij deze sprintrace worden er 3, 2 en 1 punten uitgedeeld aan de nummers 1, 2 en 3 respectievelijk. Voor deze sprintrace staat er ook nog een 3e vrije training op het programma op zaterdag.

Zondag staat dan “gewoon” weer in het teken van de Formule 1 race van Engeland.

Weerbericht tijdens Formule 1 race van Engeland

Het raceweekend start op vrijdag 16 juli 2021. Om 15:30 uur (tot 16:30 uur) gaan de lichten uit voor vrije training 1. Dit gebeurt bij een overwegend zonnig weertype. De temperatuur ligt op dat moment rond de zomerse waarde van 25°C. De wind is matig van kracht (3 Bft) en waait uit het noord-noordoosten. In de avond vindt de kwalificatie voor de sprintrace plaats (vanaf 19:00 uur). We zien nog steeds een mix van zon en stapelwolken. De temperatuur daalt als gevolg van de dagelijkse gang. Het is ongeveer 23 graden. De wind is initieel nog matig (3 Bft), maar zwakt gedurende de kwalificatie af naar een kracht 2 op de schaal van Beaufort. De windrichting blijft noord tot noordoost.

Op zaterdag 17 juli vinden de laatste vrije training en de sprintrace plaats. De vrije training (vanaf 13:00 uur) zal vrij veel zonneschijn kennen. Het blijft droog. Het warmt sneller en verder op dan op vrijdag. Rond 13:00 uur is het kwik al gestegen tot 24 graden. De noordoostenwind is zwak van kracht. Tijdens de sprintrace, die start om 17:30 uur, is de wind nog steeds zwak. De stapelwolken zijn zo goed als verdwenen. De temperatuur is nog twee graden verder opgelopen, naar 26 graden.

Op zondag 18 juli 2021 wordt de Formule 1 race van Engeland gereden. De lichten gaan uit iets na 16:00 uur. De temperatuur ligt op dat moment rond 27 graden, warm dus! De wind is zwak en komt uit een noordwestelijke richting. Als we naar de hemel kijken zullen we waarschijnlijk een paar vriendelijke stapelwolkjes zien, maar veel stelt het niet voor.

Wij zijn benieuwd hoe het experiment met de sprintrace zich gaat ontvouwen! Aan het weer zal het in ieder geval niet liggen!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken