14

De zomerstop is voorbij voor de coureurs in de Formule 1. De coureurs moeten direct aan de bak. Er staat namelijk een “tripple header” op het programma. Dit betekent dat er 3 weekenden op een rij geracet wordt. Komend weekend landt het Formule 1 circus in België! Het schitterende circuit Spa-Francorchamps is het strijdtoneel van Formule 1 race van België, de 12e race van het huidige seizoen. Moeten we rekening houden met regen tijdens het raceweekend?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Klimatologie van Spa-Francorchamps

De Formule 1 race van België wordt zoals eerder gezegd gereden op circuit Spa-Francorchamps. Door velen wordt het circuit bestempeld als het mooiste circuit van de huidige kalender. Het circuit ligt in de gemeente Stavelot, in de provincie Luik in België.

Als we kijken naar de klimaatclassificatie door Köppen, valt Spa-Francorchamps onder een gematigd zeeklimaat (Cfb). Een gebied moet aan de volgende voorwaarden voldoen om als Cfb geclassificeerd te worden:

  • De koudste maand moet gemiddeld boven -3°C zijn.
  • De warmste maand moet een gemiddelde temperatuur onder 22°C hebben.
  • Ten minste vier maanden moeten gemiddeld boven de 10°C blijven.
  • Geen significant verschil in neerslag door het jaar heen.

De Formule 1 race van België stond in 1950 voor het eerst op de kalender. Ook toen al werd er gereden op het circuit Spa-Francorchamps. In 1972 en 1974 werd er op het circuit van Nijvel geracet. Circuit Zolder was 10 keer het strijdtoneel van de Formule 1 race van België. In 1982 kwam Gilles Villeneuve, de vader van Jacques, te overlijden door een crash op dit circuit. Sinds 1985 vinden de races constant plaats op circuit Spa-Francorchamps. In 2020 was Mercedes oppermachtig. Zowel in de kwalificatie als in de race was Lewis Hamilton de snelste.

Wat voor weer mogen de coureurs verwachten tijdens het komende raceweekend?

Circuit Spa-Francorchamps
Het circuit van Spa-Francorchamps

Het weerbeeld van de Formule 1 race van België

Het raceweekend start op vrijdag 27 augustus 2021. Om 11:30 uur (tot 12:30 uur) gaan de lichten uit voor vrije training 1. Dit gebeurt bij een wisselend bewolkt weertype. De temperatuur ligt op dat moment rond 13°C. De wind is zwak van kracht (2 Bft) en waait uit het noordwesten. In de namiddag vindt de 2e vrije training plaats (vanaf 15:00 uur). Qua weerbeeld verandert er niet veel. Stapelwolken blijven aanwezig en de wind blijft zwak. Er is kans op wat regen. Diverse weermodellen berekenen namelijk buien. De temperatuur loopt op tot een frisse waarde van 16 graden.

Op zaterdag 28 augustus vinden de laatste vrije training en de kwalificatie plaats. Tijdens de vrije training (vanaf 12:00 uur) is er kans op regen. De temperatuur loopt met 15°C iets sneller op dan vrijdag. De zwakke wind blaast nog steeds uit het noordwesten. Tijdens de kwalificatie, die start om 15:00 uur, is er nog steeds een kleine kans op regen. De temperatuur klimt tot 17 graden.

Op zondag 29 augustus 2021 wordt de Formule 1 race van België gereden. De lichten gaan uit iets na 15:00 uur. De temperatuur ligt op dat moment net onder 20 graden. De wind is zwak en komt uit een westelijke richting. Het Amerikaans weermodel berekent ook wat neerslag op zondag. Een belangrijke factor om mee rekening te houden!

Regen of geen regen, we verwachten een spectaculaire race op een van de mooiste circuits van de kalender! Veel kijkplezier gewenst!

Temperatuurverwachting voor zondag 29 augustus 2021
Op zondag zijn er vooral neerslagkansen over het zuidoosten van België.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

4 uur geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

2 dagen geleden - 3 min. lezen