0

De Formule 1 race van België viel letterlijk en figuurlijk in het water. Uiteindelijk werd er voldoende ronden ‘geracet’ om een klassement op te maken. Max Verstappen won de historische race, maar moest het doen met halve punten. Komend weekend staat voor het eerst in 36 jaar de Formule 1 race van Nederland op het programma! Zandvoort vormt het strijdtoneel van de 13e race van dit Formule 1 seizoen. Verloopt de race in Zandvoort wel droog?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

De klimatologie van Zandvoort

De Formule 1 race van Nederland wordt zoals eerder gezegd gereden op circuit Zandvoort. Het circuit is compleet vernieuwd, dus voor elke coureur zal het aftasten worden. Zandvoort ligt in de provincie Noord-Holland, aan de Nederlandse westkust.

Als we kijken naar de klimaatclassificatie door Köppen, valt Zandvoort, net als de rest van de Benelux, onder een gematigd zeeklimaat (Cfb). Een gebied moet aan de volgende voorwaarden voldoen om als Cfb geclassificeerd te worden:

  • De koudste maand moet gemiddeld boven -3°C zijn.
  • De warmste maand moet een gemiddelde temperatuur onder 22°C hebben.
  • Ten minste vier maanden moeten gemiddeld boven de 10°C blijven.
  • Geen significant verschil in neerslag door het jaar heen.

De Formule 1 race van Nederland stond in 1952 voor het eerst op de kalender. Toentertijd zag het circuit er nog anders uit. Over de jaren heen zijn er meerdere dodelijke slachtoffers gevallen op het circuit. Twee bochten van het huidige circuit zijn vernoemd naar de coureurs die in deze bochten om het leven kwamen. Dit zijn de Gerlachbocht (bocht 3) en de Rob Slotemakerbocht (bocht 6). Het circuit telt in totaal 15 bochten, waarvan het Scheivlak waarschijnlijk de moeilijkste is. Hier moeten de coureurs ‘blind’ de bocht insturen.  

Wat voor weer mogen de coureurs verwachten tijdens het komende raceweekend?

Het circuit Zandvoort (CC BY-SA 3.0, Pitlane02)

Het weerbeeld van de Formule 1 race van Nederland

Het raceweekend start op vrijdag 3 september 2021. Om 11:30 uur (tot 12:30 uur) gaan de lichten uit voor vrije training 1. Dit gebeurt bij een wisselend bewolkt weertype. De temperatuur ligt op dat moment rond 17°C. De wind is matig van kracht (3 Bft) en waait uit het noordoosten. In de namiddag vindt de 2e vrije training plaats (vanaf 15:00 uur). Qua weerbeeld verandert er niet veel. Stapelwolken blijven aanwezig en de wind blijft matig, maar trekt wel iets aan naar windkracht 4. De temperatuur loopt op tot slechts een graad of 20.

Op zaterdag 4 september vinden de laatste vrije training en de kwalificatie plaats. Tijdens de vrije training (vanaf 12:00 uur) zien we een mix van zon en wolken. De temperatuur ligt op dat moment rond 17 graden. De matige wind blaast uit het oostnoordoosten. Tijdens de kwalificatie, die start om 15:00 uur, is er meer ruimte voor de zon. De temperatuur komt niet verder dan 19 graden. Opnieuw is de wind in de middag aangesterkt tot windkracht 4.

Op zondag 5 september 2021 wordt de Formule 1 race van Nederland gereden. Zondag belooft echt een mooie nazomerdag te worden! De lichten gaan uit iets na 15:00 uur. De temperatuur ligt op dat moment rond 22 graden. De wind is matig, windkracht 3, en komt uit een noordoostelijke richting. Er zullen in totaal 72 rondes gereden worden. Dit gebeurt onder een hemel waar we een aantal vriendelijke stapelwolken zien. Echte Hollandse wolkenluchten dus!

Wij verwachten een schitterende race met de oranje tribunes! Heel veel kijkplezier gewenst!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

15 uur geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

3 dagen geleden - 2 min. lezen