11 november 2021 - 4 min. lezen
0 reacties 0

Komend weekend vindt de Formule 1 race van Brazilië plaats. Het historische circuit Interlagos is het strijdtoneel van de 19e race van het huidige Formule 1 seizoen. In het verleden is de race meerdere keren geteisterd door regenval. Gaat dat dit weekend ook het geval zijn?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

De klimatologie van São Paulo

Het circuit waarop gereden wordt dit weekend luistert naar de naam Autódromo José Carlos Pace. Bij veel mensen zal de bijnaam van het circuit meer zeggen: Interlagos. Het is gelegen in de wijk Interlagos in de grootste stad van Brazilië, São Paulo.

Als we kijken naar de klimaatclassificatie door Köppen, valt São Paulo onder een vochtig subtropisch klimaat (Cwa). Een gebied moet aan de volgende voorwaarden voldoen om als Cwa geclassificeerd te worden:

  • De koudste maand moet gemiddeld boven -3°C zijn.
  • Ten minste één maand moet een gemiddelde temperatuur boven 22°C hebben.
  • Ten minste vier maanden moeten gemiddeld boven 10°C blijven.
  • Er moet meer dan 10 keer zoveel neerslag vallen in de natste maand in de zomer als in de droogste maand van de winter.

Interlagos kent een rijke historie. In 1973 vond de eerste Formule 1 race van Brazilië plaats. Ook toentertijd was Interlagos het strijdtoneel. Toch heeft de race ook 10 keer plaatsgevonden in Rio de Janeiro. Sinds 1990 worden de races in Brazilië echter gereden op Interlagos. In 2020 kon de race geen doorgang vinden door de Coronapandemie. De laatste race op Interlagos viel ten prooi aan Max Verstappen. In diezelfde race zagen we een epische finish van Gasly en Hamilton, die een sprint richting de zwart-wit geblokte vlag maakten. De Fransman bleef de Engelsman nipt voor. Een andere memorabele race was in 2016. Verstappen reed, in een kletsnat Brazilië, de race van zijn leven. In 16 ronden tijd klom de Nederlander op van de 16e plaats naar de 3e positie!

Moeten de coureurs dit weekend ook weer rekening houden met regen?

Circuit Interlagos
Het circuit van Interlagos (CC BY-SA 4.0, Sas1998)

Het weerbeeld van het raceweekend

São Paulo ligt in een andere tijdzone dan de Benelux. Is het hier 20:00 uur, dan is het in São Paulo 16:00 uur. De coureurs gaan dit weekend dus de baan op in onze late namiddag en avond. Het raceweekend is anders ingedeeld dan u normaal gezien gewend bent. We zien dit weekend namelijk opnieuw een sprintrace, net als in Engeland en Italië eerder dit jaar!

Het raceweekend start op vrijdag 12 november 2021. Om 16:30 uur (tot 17:30 uur) gaan de lichten uit voor vrije training 1. Dit gebeurt bij een overwegend bewolkt weertype. De temperatuur ligt op dat moment rond 18°C. De wind is matig van kracht (3 BFT) en waait uit een zuidoostelijke richting. In de avond vindt de kwalificatie voor de sprintrace plaats (vanaf 20:00 uur). Qua weerbeeld verandert er niet veel. De grijze wolkenmasse blijft aanwezig en de wind trekt iets aan (3-4 BFT). De temperatuur zakt tot een graad of 15.

Op zaterdag 13 november vinden de 2e vrije training en de sprintrace plaats. Tijdens de vrije training (vanaf 16:00 uur) zien we een mix van zon en stapelwolken. De temperatuur ligt op dat moment rond 19 graden. De matig wind blaast uit het zuidoosten (3 BFT). Tijdens de sprintrace, die start om 20:30 uur, is er nog steeds ruimte voor de zon, hoewel de bewolking iets toeneemt. De temperatuur is gedaald tot een graad of 16. De wind is nog steeds matig van kracht, windkracht 3.

Op zondag 14 november 2021 wordt de Formule 1 race van Brazilië gereden. Zondag belooft een schitterende dag te worden! De lichten gaan uit iets na 18:00 uur (14:00 uur lokale tijd). De temperatuur ligt op dat moment rond 23 graden. De wind is matig, windkracht 3, en komt uit een zuidoostelijke richting. Er is veel ruimte voor de zon.

Wij zijn benieuwd hoe het weekend zich met de sprintrace zal ontvouwen! Aan het weer zal het in ieder geval niet liggen!

Weeroverzicht Formule 1 race van Brazilië

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken