8 maart 2012 - 2 min. lezen 2 reacties

Een boeiende datum in het weerarchief  is 10 september 2011. Toen werd het westen van België getroffen door een bijzonder zware bui. We classificeren deze bui onder een supercell. 1 van de stormjagers, Bart de Bruyn was in de buurt van de splitsing van deze bui in 2 afzonderlijke supercells. Hij kon er een machtige weerfoto door bemachtigen.

Hoe kon de supercell ontstaan?

Toen werd het in subtropische lucht warm over de meeste delen van de Benelux. Samen met deze warme temperaturen kon zich onstabiliteit ontwikkelen. De cape kon in het westen al snel stijgen richting 500 tot 1000 j/kg. Naast de cape was er een hoge CIN aanwezig. Als dit deksel kon doorbroken worden, mochten stormjagers zware onweders verwachten en dat werd dan ook realiteit.

In principe zijn deze waarden ruim voldoende voor het triggeren van serieuze onweersbuien. In eerste instantie bleef het in de namiddag droog, maar plots werd in de vooravond de CAP doorbroken in het noordwesten van Frankrijk. Aangezien de bui kon profiteren van een gunstige windschering in de onderste niveaus van de atmosfeer werd dat al snel een koning onder de buien.

In het vakjargon noemen stormjagers dit meestal een supercell. Deze buien zijn verantwoordelijk voor windhozen in Europa en tornado’s in Amerika. De supercell trok in de vooravond doorheen West-Vlaanderen en leverde op haar route prachtige beelden op. Gelukkig bleef de schade bij de bui relatief beperkt.

Op het radarbeeld waren felle echo’s te zien. 2 actieve onweersbuien boven West-Vlaanderen hebben toen voor schade gezorgd.

© radarbeeld | meteo.be

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken

Schadelijke nachtvorst op komst

4 uur geleden - 2 min. lezen
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

3 dagen geleden - 5 min. lezen