30 maart 2019 - 4 min. lezen
4 reacties 4

Nu het zonnetje volop aanwezig is kunnen we stilaan beginnen denken aan de zomer die in aantocht is. Morgen schakelen we opnieuw over van wintertijd naar zomertijd. Hierbij worden de wijzers van de klok vannacht van 2 uur naar 3 uur verplaatst. Een uur later wakker worden dan vandaag dus.

Ontstaan winter- en zomertijd

Door een economische crisis in 1977 begonnen de overheidsinstanties na te denken om de tijd in de zomer en de winter een uurtje op te schuiven. Zo kon er optimaal gebruik gemaakt worden van het daglicht en werd er uitgegaan van minder energieverbruik. Dit omdat er minder lichten zouden moeten branden en we optimaal konden profiteren van de zonnewarmte.

Vergeet morgenochtend uw analoge wekker niet te verzetten!

In 1996 werd tevens beslist om de overgang van zomertijd naar wintertijd niet in september maar in oktober te laten gebeuren. Dit omdat we naar de avond toe nog langer zouden kunnen profiteren van het daglicht. Het nadeel hiervan is dat de vroege werkers al in oktober in het duister naar hun werk moeten rijden, wat de veiligheid op de weg verlaagt.

Gevolgen van de overschakeling?

Natuurlijk brengt een overschakeling van winter- naar zomeruur gevolgen met zich mee. Een positief gevolg is dat we allemaal langer kunnen genieten van het daglicht. Hierdoor kunnen we langer buiten vertoeven, wat bijdraagt tot een gezonde levensstijl.

Een tweede positief gevolg zou zijn dat we minder elektriciteit gaan verbruiken. Dit was ook de hoofdreden om de omschakeling in te voeren. Echter wordt deze reden nu al betwist. Men zou bijvoorbeeld overdag nu meer gebruik maken van aircosystemen om de hitte overdag te bestrijden.

Een groot nadeel aan het omschakelen van wintertijd naar zomertijd is de aanpassing van ons niet te onderschatten bioritme. Sommige mensen hebben enorm veel last om dat uur minder slaap te compenseren. Het duurt soms tot 4 weken vooraleer een persoon hieraan is aangepast. Zo’n wijziging kan natuurlijk ook een weerslag hebben op je humeur.

Een ander nadeel is dat er soms problemen zijn met afspraken nakomen met deze wijziging. Mensen vergeten wel eens de klok een uur door te draaien met grote volgen. Men is te laat en zo ontstaan er bij andere partijen frustraties en voor jezelf een ongemakkelijke situatie.

Afschaffing van de winter- of zomertijd

De laatste jaren wordt er duchtig gespeculeerd over het al dan niet afschaffen van de overschakeling van winter- naar zomertijd of omgekeerd. Vorig jaar werd een openbare stemming gehouden door de Europese Commissie met de vraag om de overschakeling al dan niet af te schaffen. De meerderheid koos hier dan ook voor een afschaffing.

Het Europees Parlement heeft dan ook haar beslissing genomen om de wissel tussen zomer- en wintertijd af te willen schaffen in 2021. Concreet wil dat zeggen dat alle lidstaten van de Europese Unie tegen april 2020 moeten beslissen of ze het winteruur of het zomeruur willen behouden. Daarna wordt nagegaan of de keuzes van de lidstaten het functioneren van de Europese markt niet te veel zou schaden. Indien dit wel het geval zou zijn, kan er beslist worden om de afschaffing nog verder uit te stellen.

Als het voorstel effectief doorgaat, dan moeten de lidstaten die beslist hebben de overstap te maken naar een permanente zomertijd, hun klok een laatste keer een uurtje doordraaien van 2 uur naar 3 uur. Lidstaten die beslissen om de wintertijd te behouden, laten hun klok dan nog eenmalig een uurtje terugkeren in oktober 2021.

Zomertijd? Klok uurtje vooruit!

Er beloven nog spannende tijden aan te komen met betrekking tot de winter- en zomertijd. Maar voor uw eigen gemak, vergeet vannacht zeker niet om de wijzers van de klok door te draaien van 2 uur naar 3 uur!

Sommige linkjes bevatten affiliate

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken