6 mei 2015 - 3 min. lezen 0 reacties

Na de zware onweders boven Nederland en Duitsland (hier en daar zelfs met roterende wolkenstructuren en windhozen) gaan we hieronder samen met weerman Jeroen kijken wat er te beleven valt aan de nachthemel in de maanden mei en juni.

Ondanks de korte nachten is er toch nog heel wat te zien. Ook positief aan deze periode zijn de aangenamere temperaturen tijdens de nachten die het een stuk aangenamer maken om naar de hemel te turen. Geen probleem meer met de handschoenen, mutsen en dekentjes!

sterren kijken

Overzicht nachthemel mei

Als we naar de stand van de planeten kijken dan zien we Mercurius in de avond als je kijkt richting het noordwesten. Deze zal steeds zwakker worden om waar te nemen en dit tot ongeveer 16 mei. Ook de opvallende planeet Venus is nog steeds zichtbaar deze maand ‘s avonds zo tussen het westen en noordwesten. Wie dan weer hoog naar het zuidwesten kijkt, na zonsondergang, ziet de planeet Jupiter in de buurt van de Schorpioen en de Weegschaal.

Vanaf 17 mei is het ISS opnieuw te zien tijdens de ochtend. Op 23 en 24 mei staat de maan dicht in de buurt van de planeet Jupiter. Donderdag 21 mei 2015 kunnen we de Maan dan weer omstreeks 22u30 op ongeveer 8,7° van de heldere planeet Venus terugvinden. Tijdens deze periode staat de maan dicht in de buurt van de planeet Jupiter.

Overzicht nachthemel juni

Saturnus is in de maand juni zichtbaar in de omgeving van de ster Antares. Jupiter is ‘s avonds te bewonderen in het westen. En wat de planeten betreft, is Venus ook nog te aanschouwen in het westen. Later in juni dicht in de buurt van Jupiter.

Op 1 juni start ook de weerkundige zomer. Op 21 juni de astronomische zomer. In het noordelijk halfrond zijn de dagen nu het langst.

maan

Volkssterrenwacht MIRA

Deze keer lichten we de oudste volkssterrenwacht van België even uit. Volkssterrenwacht MIRA is gelegen in Grimbergen bij Brussel en heeft heel wat te bieden, zelfs wanneer de hemel grijs is! Elke woensdag en zondag zijn ze geopend van 14 uur tot 18 uur. De laatste vrijdag van de maand is er de Astroclub waarin weerman Frank Deboosere zelf een voordracht geeft over een sterrenkundig of weerkundig onderwerp.

Men kan er door grote telescopen de nachthemel bewonderen en ook het meteopark bezoeken op het dak. Binnen is er heel wat informatie te bekijken en kan men zelf opstellingen uitvoeren. Onderstaande video geeft jullie alvast een beeld wat men er kan verwachten.

Meer info over deze sterrenwacht vindt u ook op hun website www.mira.be

Delen


Verder lezen

Alles bekijken