17 augustus 2021 - 3 min. lezen
1 reacties 1

Dat water venijnig en onvoorspelbaar kan zijn, is voor veel mensen geen verrassing. Tsunami’s zijn hier een perfect voorbeeld van. Ze komen voor als gevolg van een zeebeving – een aardbeving in zee. Vaak brengt een tsunami veel schade en geregeld zijn er veel slachtoffers te betreuren. Er bestaan ook zogenaamde ‘meteotsunami’s’. Wat is een meteotsunami en hoe worden ze veroorzaakt?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Wat is een meteotsunami?

Een meteotsunami is, net zoals een tsunami, een plotselinge verandering van de waterstand. Het kan zich uiten in zowel een verhoging als een verlaging van het waterpeil. Het weerfenomeen wordt ook wel aangeduid als ‘zeebeer’ of ‘buistoot’.

Hoe ontstaat een meteotsunami?

Een meteotsunami ontstaat door een plotselinge verandering in de luchtdruk. Precies op de plek van deze grote luchtdrukgradiënt wordt het water opgestuwd. De ‘bult’ met water verplaatst zich dan als een golf, op eenzelfde manier als bij een tsunami. De golf beweegt zich altijd richting de kust.

De ideale setting voor het ontstaan van een meteotsunami is tijdens zware onweersbuien. In de Benelux komen ze heel af en toe voor bij het passeren van een koufront. Naar verwachting gaat het om enkele keren per jaar aan de Noordzee.

Vaak gaat het om een lokaal fenomeen, waardoor het maar weinig wordt waargenomen. Bovendien verandert de waterstand meestal weinig, waardoor het met het blote oog moeilijk waarneembaar is. Wel is bekend dat meteotsunami’s veel schade kunnen aanrichten door de plotselinge aard van de vloedgolf.

Er kan een gevaarlijke situatie ontstaan wanneer er resonantie ontstaat. Dat kan optreden als de golf zich in een bekken begeeft met een lengte van precies een veelvoud van de golflengte.

Vervolgens ontstaat er een hogere golf. De amplitude van de golf neemt namelijk toe. Deze wordt ook wel een buihaling genoemd. In de havens van steden als Rotterdam of Lemmer worden ze af en toe waargenomen. Meestal stromen kades plots over of komen schepen in moeilijkheden.

Overigens komen meteotsunami’s niet alleen bij ons voor. In principe is namelijk elk waterlichaam gevoelig voor dit gevaarlijke weerfenomeen.

Pim

Door Pim

Student Bodem, Water, Atmosfeer aan de Wageningen Universiteit (Nederland). Van jongs af aan ben ik al gepassioneerd door het weer! Mijn focus ligt op het schrijven van artikels rond tropische stormen.


Verder lezen

Alles bekijken