8 september 2023 - 4 min. lezen
38 reacties 38

Wat een begin van september! Op 1 september viel lokaal veel neerslag (meer dan 30 mm op enkele uren tijd) en daarna steeg de temperatuur naar waardes die niet zouden misstaan in juli of augustus. Het ziet er naar uit dat de eerste decade van september dan ook record warm zal verlopen. Het warme septemberweer blijft echter niet duren. Vanaf maandag neemt de kans op buien en/of onweer toe en wordt het geleidelijk koeler (lees: normaler voor de tijd van het jaar).

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Actueel weerbeeld: Extremen in Europa

Europa heeft een ongekend begin van september achter de rug. De eerste dagen teisterde een hoogtelaag (DANA) het Spaanse vasteland met veel regen tot gevolg. Later was het de beurt aan Griekenland. Dit alles wordt veroorzaakt door een geblokkeerd luchtdrukpatroon: omega blokkade.

De wisselvalligheid in de buurt van de Middellandse Zee is ook nog steeds aanwezig, maar dan in de vorm van een hoogtelaag – dat de komende dagen subtropische kenmerken kan krijgen – met diepe convectie. Bij ons wordt aan de voorzijde van een trog op de Atlantische Oceaan warme lucht aangevoerd.

Weerkaart van Europa

De temperaturen in Europa liggen dan ook ruim boven normaal. Niet alleen op 850 hPa (1500m), maar ook aan de grond worden zéér hoge maxima geregistreerd voor de tijd van het jaar. Zo klimt het kwik in Frankrijk opnieuw vlot voorbij 30-35 graden. Ook meer naar het noorden, in Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk, is het nog warm tot zelfs heet septemberweer.

Maxima in Europa op 8 september
Recordwaarden in september op 850hPa

Weersverwachting komende dagen

Zaterdag en zondag worden opnieuw dagen om van te genieten. De zon schijnt van in de ochtend tot in de avond, na het opruimen van enkele nevel/mistvelden. Vooral op zaterdag is die kans het grootst, zondag is de kans op mist kleiner.

Af en toe kunnen ook enkele hoge wolkenvelden overtrekken, maar daar heeft de zon weinig problemen mee. De temperaturen schommelen in een groot deel van de Benelux steeds rond 30 graden.

In het noorden kan, afhankelijk van hoe snel het ochtendgrijs opgeruimd wordt, de temperatuur lager uitvallen met maxima rond 25 graden. Zowel op zaterdag als zondag kan aan zee een lichte zeebries ontstaan. Er staat weinig wind. Heet septemberweer!

Maxima op zaterdag 9 september
Maxima op zondag 10 september

Ook in de nieuwe werkweek blijft het kwik in eerste instantie nog hoog. Maandag start nog met brede opklaringen, maar een vore ligt over onze contreien. Dat wil zeggen dat de wind in het westen al gedraaid is naar het westen met aanvoer van iets frissere zeelucht.

In het oosten blijft het wel nog warm met maxima rond 30 graden. In de namiddag is er kans op een lokale onweersbui, maar voorlopig is het niet grootschalig. In het westen staat een matige wind uit het westen, in het oosten zwak uit het zuiden.

Maxima op maandag 11 september

Dinsdag en woensdag wordt het dan tijdelijk wisselvalliger met buien en kans op onweer. De temperaturen zakken naar 21 graden op woensdag, wat nog steeds iets te warm is voor september. Het zal hoe dan ook wel aangenamer aanvoelen met een lagere gevoelstemperatuur en lager dauwpunt.

Maxima op dinsdag 12 september

Lange termijn?

In de tweede helft van volgende week lijkt het weer tijdelijk te stabiliseren met temperaturen tussen 20 en 25 graden, maar vanaf 18 september lijkt het dan opnieuw wisselvalliger te worden. Een uitzonderlijke periode, zoals de afgelopen week, zit er niet meer in na maandag. En, dat is waarschijnlijk maar goed ook…

Weerpluim Amerikaanse weermodel voor België

Ondertussen zijn ook opnieuw enkele tropische systemen verschenen op de weerkaarten. Zowel Lee als Margot (beide orkanen) kunnen de weersverwachting nog onzeker maken vanaf midden september, maar dat is nog ver vooruit. Voorlopig luidt het advies wel, geniet van het mooie weer, want de dagen korten snel en de herfst nadert!

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken

Occlusiefront met veel regen

12 uur geleden - 4 min. lezen
9

Onweerskans op zaterdag 4 mei 2024

3 dagen geleden - 4 min. lezen