0

De weermodellen tonen al enkele dagen het ontstaan van een DANA bij Spanje en Portugal. Dat is een soort van geïsoleerde depressie die zich afsnoert van de straalstroom. De kans is groot dat het vanaf zaterdag gaat regenen en onweren in delen van Spanje en Portugal. Mogelijk gebeurt dat in overvloed waardoor overlast kan ontstaan.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Wat is een DANA?

Een DANA staat voor “Depresión Aislada en Niveles Altos“, letterlijk een geïsoleerde depressie of afgesnoerd lagedrukgebied in de hogere luchtlagen. Dit soort lagedrukgebied is afkomstig van de straalstroom. Soms geraakt zo’n lagedrukgebied afgezonderd van de straalstroom en zakt het richting Portugal en Spanje, waar het vervolgens stationair blijft hangen.

Vermits een lagedrukgebied onstabiel weer veroorzaakt kan een DANA gepaard gaan met zware plensbuien. De meeste weermodellen tonen dat een dergelijk lagedrukgebied zich vrijdag/zaterdag zal afsnoeren om dan tijdens het weekend post te vatten over en bij het Iberisch Schiereiland.

Een lagedrukgebied snoert zich af en komt tijdens het weekend bij Spanje en Portugal te liggen. Zo vormt er zich een DANA.

Onstabiel met regen en onweer

Als deze DANA zich effectief zal vormen, we spreken voorlopig nog met twee woorden, dan betekent dit een overgang naar onstabiel weer met regen en onweer in Spanje en Portugal. Vrijdag kunnen er in het noorden, zoals in Galicië, al buien vallen. Op zaterdag zal de onstabiliteit dan verder toenemen met beduidend koudere bovenluchten en de ontwikkeling van meer verspreide buien. Op zondag en maandag leidt dit tot een grootschalige temperatuurdaling in Spanje en Portugal met hevige regenbuien en onweer. Hiermee lijkt het droge en warme weer (toch even) tot een einde te komen.

Op basis van ECMWF 29/08 om 00z kan er tot maandag vooral in noord en oost Spanje veel neerslag vallen.

Waar precies de meeste buien zullen vallen is voorlopig nog onduidelijk. Het hangt ervanaf waar de DANA stationair zal blijven hangen. De temperaturen gaan wel sowieso flink naar beneden. Zondag blijven de temperaturen op het Iberisch Schiereiland onder 30°C en dat is lang geleden.

Beduidend lagere temperaturen op zondag.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

4 dagen geleden - 5 min. lezen