24 maart 2020 - 3 min. lezen 0 reacties

U heeft het waarschijnlijk al vaker opgemerkt. Wat in de winter vaak niet lukt, lukt in de maand maart of april wel. Er ontstaat een krachtig hogedrukgebied in het “verboden gebied” wat zorgt voor koel, maar zonnig voorjaarsweer. In de winter zouden deze weerkaarten vaak sneeuwkansen of stevige vorst opleveren. Ook anno 2020 is dit het geval. Wat is de oorzaak dat er in het voorjaar vaak winterse weerkaarten verschijnen?

Deelnemen aan discussie?Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Oorzaak van winterkaarten in het voorjaar

De oorzaak van dit fenomeen is vaak de positie en intensiteit van de straalstroom. In de loop van het voorjaar nemen de contrasten tussen de pool en de evenaar af. De noordpool krijgt na een lange periode van duisternis immers opnieuw zonnestralen. Daarnaast nemen ook de aanvallen op de SPV toe.

Deze aanvallen op de SPV zorgen ervoor dat de zonale winden in de stratosfeer afnemen en uiteindelijk omkeren (final warming). Het gevolg van dit alles is dat de straalstroom verzwakt en sterk begint te meanderen.

In april vorig jaar verschenen ook winterse kaarten met een vrij zuidelijke straalstroom en koele temperaturen (temperatuur rond 10 graden).

Komende periode

We zien dat de aanvallen van de afgelopen periode op de SPV een effect hebben op de lager gelegen delen van de stratosfeer, vooral op het 70mb en 100 mb vlak. Dat is respectievelijk op 17km en 15km hoogte. Boven de Atlantische Oceaan ontstaat er een rug die de polar vortex op deze hoogte uit elkaar probeert te duwen.

Het gevolg van deze rugvorming zorgt voor hogedruk op de oceaan. Ook aan de andere kant van de pool gebeurt hetzelfde, maar daar is het hogedrukgebied minder nadrukkelijk aanwezig.

Rug boven de Atlantische Oceaan met de twee koude delen zijn duidelijk te onderscheiden.

Het gevolg van dat hoog boven de Atlantische Oceaan is een aanvoer van frisse tot koude lucht uit het oosten tot noordoosten. De temperaturen nemen dus een duik en in de winter had dit ijskoude temperaturen opgeleverd! Een voordeel van dit weer is wel dat de zon overuren zal maken als de wind opnieuw een meer oostelijke richting kiest!

Koude landlucht uit het noordoosten.

Conclusie

Door een zwakkere SPV en het afnemen van de contrasten tussen de pool en de evenaar kan de straalstroom meer meanderen. Hierdoor vergroot de kans op geblokkeerde patronen. In het voorjaar betekent dit ofwel frisse lucht uit het oosten en noorden (met maartse buiten), maritieme lucht uit het westen ofwel zeer zachte lucht uit het zuiden. In het voorjaar kunnen dus alle seizoenen voorkomen!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken