21 september 2023 - 2 min. lezen
1 reacties 1

De afgelopen dagen bereikte maritiem Arctische lucht het noorden van Scandinavië aan de oostkant van een krachtig Groenland hogedrukgebied. In Kiruna, Zweeds Lapland, viel hierbij een indrukwekkende hoeveelheid sneeuw van 38 cm. Deze vroege winterse verrassing is opmerkelijk, aangezien dit de grootste hoeveelheid sneeuw is die in deze tijd van het jaar gemeten werd sinds het begin van de metingen. Het is des te opvallender omdat september tot nu toe uitzonderlijk mild verliep in Scandinavië.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Maritieme Arctische lucht

Al enkele dagen bevindt zich een krachtig hogedrukgebied boven Groenland. Aan de oostzijde van dit systeem drong maritieme (vochtige) en Arctische (koude) lucht de afgelopen dagen Scandinavië binnen. Dit resulteerde in neerslag door de combinatie van vochtige lucht en opwaartse beweging tegen het Scandinavisch Hoogland. Door de aanwezigheid van de koude lucht viel deze neerslag grotendeels in de vorm van sneeuw. Hoewel sneeuwval in deze periode niet ongebruikelijk is in Lapland, was de hoeveelheid deze keer opmerkelijk.

Meer dan 30 cm sneeuw

In Kiruna, een stad in Zweeds Lapland, werd op 20 september een sneeuwdikte van 38 cm gemeten. Dat is een record voor de tijd van het jaar, zoals onderstaande grafiek aantoont. Gemiddeld gezien begint een sneeuwdek op de grond zich pas te vormen vanaf ongeveer half oktober.

De komende dagen wordt het met een naar het zuidoost draaiende wind opnieuw fors zachter in Scandinavië. We verwachten daarom dat de sneeuw weer volledig zal wegsmelten. De huidige sneeuwval zal dus vooral mooie foto’s opleveren, maar betekent nog niet dat de winter in het Hoge Noorden is ingezet.

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken
40 Actueel

Onweerskansen vannacht, woensdag en donderdag

3 dagen geleden - 6 min. lezen