3 november 2017 - 5 min. lezen 8 reacties

Door toedoen van een overwegend zuidwestelijke luchtstroming mogen we op zaterdag zacht weer verwachten voor deze tijd van het jaar. Na de doortocht van een koufront tijdens de nacht naar zondag, komen we terecht in polaire zeelucht en krijgen we een frisse zondag. De temperaturen leveren zondag en begin volgende week dan ook fors in. We blikken ook kort even terug op de afgelopen maand oktober.

Terugblik op oktober

Zeer zacht

November is van start gegaan en dit maakt het mogelijk op de balans op te maken voor de voorbije maand. De statistieken van oktober zijn opmerkelijk te noemen, vooral op vlak van temperatuur. Zowel in België als in Nederland verliep oktober twee tot drie graden warmer dan normaal, met ook verschillende dagrecords die verbroken werden.

Zuidstroming bracht (na)zomerse temperaturen

Het te zachte karakter van oktober kan vooral teruggeschreven worden aan de nazomerse periode halverwege de maand. Toen zorgde een uitgestrekt hogedrukgebied boven Zuid- en Centraal-Europa  voor het tot stand brengen van een diepe zuidelijke luchtstroming die zeer zachte subtropische lucht tot de Benelux bracht. Hierdoor kon het kwik oplopen naar zomerse waarden van 25 graden en tijdelijk op 16 oktober zelfs 26 graden. Het moge duidelijk zijn: oktober 2017 zal hierdoor niet meteen uit het geheugen verdwijnen.

tempkaart 16 10
Temperatuurkaartje van 16 oktober 2017. Recordhoge temperaturen werden die dag bereikt voor midden oktober.

Welk weer mogen we tijdens het weekend verwachten?

Terug naar het actuele weer nu. November startte behoorlijk. Op Allerheiligen kregen we dan ook mooie zonnige perioden cadeau. Donderdag en vandaag waren er meer wolkenvelden aanwezig met hier en daar zelfs een spatje regen. Ook tijdens het komend weekend houden we het niet droog.

Zachte zaterdag

Tijdens het weekend krijgen we een zeer wisselend verloop van het weer. Op zaterdag zorgt de aanvoer van zuidelijke tot zuidwestelijke lucht tijdelijk voor een opstoot van zachte lucht. We mogen dan ook maxima verwachten rond 16 graden, wat toch een vijftal graden te zacht is voor deze tijd van het jaar.

Ondanks de zachte temperaturen houden we het echter niet droog. Aanvankelijk is het droog, maar in de loop van de dag neemt de bewolking toe en gaat het regenen vanaf het zuidwesten. Ook de zuidwestenwind wakkert aan en zal overwegend matig waaien.

weer op zaterdag 4 11
Zuidwestelijke lucht zorgt zaterdag voor zacht weer, maar in de loop van de dag gaat het regenen vanaf het westen. De isobaren maken een duidelijke knik, waarin de neerslagzone ligt verscholen, net ten westen van de Benelux. Later op de dag zal deze voorbijtrekken.

Frisse zondag

Tijdens de nacht naar zondag trekt het front dan verder door richting het oosten en daarachter komt de Benelux terecht in maritiem polaire lucht. Op zondag moet het kwik dus enkele graden inleveren en wordt het gevoelig frisser. De maxima liggen dan niet veel hoger dan 10 graden en in de Ardennen halen ze met 7 graden zelfs geen dubbele cijfers meer.

Door de aanvoer van koudere lucht in de hogere luchtlagen is de atmosfeer bovendien ook onstabiel van opbouw en mogen we verspreid over de Benelux ook pittige buien verwachten. De westen tot noordwestenwind zal het koude gevoel nog wat aanscherpen, zeker in de kustregio’s waar er beduidend meer wind zal staan.

weer op zondag 5 11
Op zondag komen we terecht in polaire zeelucht. De temperaturen nemen een forse duik, zowel op hoogte (blauwe kleur) als aan de grond. We mogen dan enkele pittige buien verwachten.

En de langetermijnverwachting?

Maandag en dinsdag lijken onder invloed van drukstijgingen overwegend droog te gaan verlopen. De aangevoerde lucht blijft wel nog aan de frisse kant, met overdag temperaturen rond 10 graden en vooral ’s nachts kan het goed gaan afkoelen onder heldere condities. Mogelijk komt het begin volgende week zelfs tot lichte nachtvorst.

Vanaf woensdag wordt het weerbeeld opnieuw wat onzekerder, maar de neerslagkansen lijken vanaf dan wel opnieuw toe te nemen.

pluim
De temperatuurpluim volgens ECMWF. Na een zachte zaterdag nemen de temperaturen een forse duik vanaf zondag. Ook de nachten worden frisser met zelfs kans op nachtvorst!

Waar zit de winter?

Als we de kaart van Europa bekijken zien we vooral dat in NO-Europa de winter stilaan toch wel op gang begint te komen. In Scandinavië en delen van Rusland bijvoorbeeld vriest het al op grote schaal en ligt er momenteel ook al een deftig sneeuwdek. Niet enkel daar, maar ook in de Alpen mogen ze veel sneeuw verwachten, vooral op zondag, bij de doortocht van een actief front.

sneeuwkaart
Europese kaart met de sneeuwverwachting op woensdag. NO-Europa ziet er al behoorlijk winters uit! Ook in de Alpen ligt een mooi sneeuwdek.

Ook in Zuid-Europa lijkt de geleidelijke afkoeling ingezet. De scherpste kantjes van de zomer lijken er ook daar uit te gaan met maxima die uitkomen tussen 15 en 20°C. De atmosfeer is dus stilaan begonnen aan z’n afkoeling om de winterperiode in te gaan.

tempkaart
Temperatuurkaart van Europa op woensdag. Koude lucht bevindt zich momenteel in NO-Europa met vriestemperaturen boven Scandinavië en delen van Rusland. Ook de grootste hitte verdwijnt stilaan uit Zuid-Europa.

Samuel

Door Samuel

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben professioneel omgevings- en klimaatexpert en ben actief geweest als klimaatwetenschapper aan de KU Leuven. Al van kinds been af ben ik bijzonder gepassioneerd door weer en klimaat. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral actief als weeranalist en schrijf ik artikels over weer en klimaat.


Verder lezen

Alles bekijken