26 april 2021 - 6 min. lezen
3 reacties 3

Na een ruimtereis van een slordige 470 miljoen kilometer begon verkenner Perseverance op 18 februari 2021 aan een bijzonder boeiende missie. Perseverance is reeds de vijfde Amerikaanse verkenner die door de NASA naar de rode planeet werd gestuurd. Eerder werden reeds Sojourner, Spirit, Opportunity en Curiosity naar Mars gestuurd. De rover landde in de Jezero-krater, waarna hij meteen enkele adembenemende foto’s richting planeet Aarde stuurde. Meer info over het doel van de missie en de landing op 18 februari kun je nalezen in een ander artikel. In dit artikel blikken we even terug naar de hoogtepunten tijdens de eerste maanden van Perseverance op Mars, het huidige weer in de Jezero-krater en het geluid van de wind op Mars.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Het weer

Perseverance doet regelmatig weermetingen in de Jezero-krater, dit is de plek waar de rover geland is. De Jezero krater bevindt zich in de Isidis Planitia regio, op het noordelijk halfrond van de planeet Mars. Op deze locatie is het momenteel lente. De metingen worden gemaakt door de MEDA (Mars Environmental Dynamics Analyzer) die gemonteerd is op Perseverance. Dit weerstation maakt weermetingen, zoals de windsnelheid en -richting, temperatuur en vochtigheid en meet ook de hoeveelheid en grootte van de stofdeeltjes in de atmosfeer van Mars.

De MEDA-module die het weer op Mars analyseert. (NASA/JPL-Caltech)

Daarnaast levert het weerstation ook dagelijkse en seizoensgebonden verslagen over de atmosferische druk, de ultraviolette straling van de zon aan het Marsoppervlak en de grondtemperatuur rond de rover. Deze metingen zullen wetenschappers helpen om de weerpatronen op Mars beter te begrijpen, maar het zal hen ook helpen om missies te plannen in de toekomst, waarmee zowel mensen als robots naar Mars gestuurd kunnen worden.

Vorige week zien we dat de maximumtemperaturen schommelden tussen de -21 en -25°C. Tijdens de nacht koelde het af naar -81 tot -83°C. Deze belachelijk koude temperaturen vormen een extra uitdaging voor Perseverance. Al het hoog technologische materiaal en de meetinstrumenten aan boord moeten bestand zijn tegen deze extreem koude temperaturen. Merk ook op dat de luchtdruk op Mars zeer laag is.

Impact op geluid

De lage luchtdruk, de lage temperaturen en de samenstelling van de atmosfeer zorgen voor een aantasting van het geluid op de planeet. De geluiden die in de koude Marsatmosfeer worden uitgezonden zullen er ietwat langer over doen om je oor te bereiken. De geluidssnelheid op Mars bedraagt ongeveer 240 meter per seconde, terwijl dit op Aarde ongeveer 340 meter per seconde is.

Ook het volume van het geluid op Mars is lager dan op Aarde. Door de lage atmosferische dichtheid op de planeet worden de geluidsgolven beïnvloed, waardoor er een zachter signaal ontstaat. Op Mars zou je dus veel dichter bij een ander persoon moeten staan om de stem/het geluid op hetzelfde volume te kunnen horen als op Aarde.

Bovendien bestaat de atmosfeer van Mars voor ongeveer 96% uit CO2. Door deze hoge concentraties CO2 worden hoge tonen geabsorbeerd. Hierdoor zal je dus bijna enkel lage tonen kunnen horen.

Heb je je bovendien altijd al afgevraagd welk geluid de wind maakt op het Marsoppervlak? Luister dan zeker naar onderstaand fragment!

Op 22 februari 2021 kon de SuperCam microfoon op Perseverance dit geluid maken van de wind. Indrukwekkend! (NASA/JPL-Caltech/LANL/CNES/CNRS/ISAE-Supaero)

Hoogtepunten Perseverance

Helikopter Ingenuity

Op 19 april 2021 werd de eerste succesvolle vlucht van Ingenuity uitgevoerd op Mars. De helikopter steeg op, klom tot ongeveer 3 meter hoogte, bleef hier ongeveer 30 seconden stabiel vliegen, maakte een bocht en landde vervolgens terug op het Marsopppervlak. Het was de eerste keer dat er een helikopter vloog op een andere planeet. De eerste vlucht duurde in totaal 39,1 seconden. De vlucht werd volledig zelfstandig uitgevoerd door Ingenuity. Het duurt echter 20 minuten vooraleer een signaal verstuurd vanop Aarde, Mars heeft bereikt. Voor het vertrek vanop Aarde werden er algoritmes in de systemen ingebouwd, zodat Ingenuity de testvluchten zelf tot een goed einde kon brengen.

Omwille van de ijle atmosfeer moest de helikopter grote wieken krijgen, die ook sneller moeten draaien dan hier op Aarde. De helikopter van 1,8kg heeft twee wieken van ongeveer 1,2 meter lang. Deze draaien in tegengestelde richting en draaien ongeveer 2.400 keer rond per minuut. Ter vergelijking: de wieken van een helikopter op Aarde draaien ongeveer 480 keer rond per minuut.

Op 22 april werd een tweede succesvolle helikoptervlucht uitgevoerd. Ingenuity vloog hoger en maakte ook twee bochten in plaats van één. Gisteren, 25 april, stond een derde testvlucht gepland.

MOXIE

Op 20 april 2021 zorgde Perseverance voor een nieuwe mijlpaal. Voor de allereerste keer werd er wat van de ijle, CO2 rijke, atmosfeer van Mars omgezet in zuurstof. Het apparaat dat deze test uitvoerde, wordt MOXIE genoemd. Voluit de Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment. Een bijzonder lange naam voor een instrument dat slechts de grootte heeft van een broodrooster.

Het omzetten van deze ijle, CO2 rijke, lucht in zuurstof is baanbrekend. Wanneer men aan de toekomst denkt, dan kan de technologie van MOXIE gebruikt worden voor het isoleren en opslaan van zuurstof op Mars. Zuurstof is namelijk zeer belangrijk bij de aandrijving van raketten. Deze raketten kunnen op hun beurt astronauten vanop het planeetoppervlak lanceren. Bovendien kan de technologie ook gebruikt worden om ademlucht voor de astronauten te voorzien!

De MOXIE-module wordt ingeladen in Perseverance. (NASA/JPL-Caltech)

Na een opwarmperiode van ongeveer twee uur (warmup) begon MOXIE zuurstof te produceren aan een snelheid van 6 gram per uur. De snelheid werd tijdens de operatie twee keer verlaagd om de status van het instrument te beoordelen. (current sweeps op onderstaande afbeelding) Na een uur bedroeg de totale hoeveelheid geproduceerde zuurstof ongeveer 5,4 gram. Dit is genoeg om een astronaut gezond en in leven te houden voor ongeveer 10 minuten, bij het uitvoeren van een normale activiteit.

Er werd in totaal 5,37 gram zuurstof geproduceerd door MOXIE. (Credits: MIT Haystack Observatory)

De missie van Perseverance duurt één Marsjaar. Dit komt overeen met ongeveer 690 dagen op Aarde. Perseverance zal ons dus nog tot en met april 2023 kunnen trakteren op adembenemende foto’s, video’s en baanbrekend onderzoek vanop het Marsoppervlak.

Michiel

Door Michiel

Master in de toegepaste economische wetenschappen. Geïnteresseerd in de meteorologie, cijfers, data en economie. Met deze insteek ondersteun ik het team in social media, sales en finance.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

2 dagen geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

5 dagen geleden - 6 min. lezen