18 juli 2016 - 4 min. lezen 0 reacties

Grote hitte bevindt zich momenteel op het Iberisch Schiereiland. In Zuid-Spanje klimt het kwik de komende dagen tot circa 45°C op regionale schaal. Bloedheet dus! De Benelux krijgt de komende dagen ook een vleug van die hitte mee. Het zal uiteraard niet zo warm worden als in het zuidwesten van Europa, maar tropische dagen zijn op dinsdag en woensdag ook bij ons mogelijk. Later volgen er onweersbuien en koelt het iets af, hoewel de zomerse waarde van 25°C ook later in de week nog haalbaar blijft. Daarmee lijken we de koele periode definitief achter ons te laten.

Zuidelijke stroming

De opwarming heeft alles te maken met het draaien van de stroming naar een zuidelijke richting. Daarmee kan een deel van de Spaanse hitte naar onze omgeving getransporteerd worden. Op weg naar het noorden zal deze luchtsoort weliswaar iets afkoelen, maar in het algemeen behoudt ze haar subtropische eigenschappen. Zo is de lucht warm en ook zeer droog. Niet alleen bij ons wordt het warm, maar ook in Duitsland en met name in Frankrijk liggen tropische dagen in het verschiet. Rondom Bordeaux kan het dinsdag tegen de 40°C worden.

hitte spanje
Intense hitte wordt er verwacht in Zuid-Spanje. In Cordoba en omstreken wordt het woensdag maar liefst 44 of 45°C, extreem heet.
stroming
Een zuidelijk stromingspatroon transporteert de komende dagen een deel van de intense Spaanse hitte naar de Benelux. Tropische dagen liggen binnen handbereik.

Zomers warm

Morgen start de dag met nevel en mistbanken. Het duurt niet lang voordat de krachtige zon dit heeft opgelost. Wat rest is een zonnige ochtend. In de loop van de  middag ontstaan in het binnenland stapelwolken. Mogelijk valt er in België ‘s middags nog een enkele bui, maar dit zal niet veel om het lijf hebben. Dichter bij zee schijnt de zon het vaakst. Bij een zwakke tot matige westenwind (2 tot 4 Beaufort) wordt het 20-24°C in de kustgebieden en 25-27°C in de rest van de Benelux. Op veel plaatsen wordt het dus al zomers warm (boven de 25°C).

zomers
Maximumtemperaturen op maandag.

Tropische dagen

Dinsdag en woensdag verlopen beide stralend zonnig in de gehele Benelux. Met een naar zuidoost draaiende wind wordt steeds warmere lucht vanaf het continent aangevoerd. In combinatie met de zon die haar werk onafgebroken kan doen, gaat de temperatuur verder omhoog. Dinsdag wordt het 25-27°C langs de kust en 28-30°C elders. In het zuiden van de Benelux loopt het kwik op tot boven de 30°C, waarmee het de eerste tropische dag van deze julimaand zal worden. Woensdag wordt het op grotere schaal meer dan 30°C, in de Kempen regionaal 34°C. Direct aan zee kan op beide dagen overigens ‘s middags een zeewind opsteken waarmee het enkele graden afkoelt.

lokaal tropisch
Maximumtemperaturen op dinsdag.
tropische dagen
Maximumtemperaturen op dinsdag. Mogelijk kan het door de felle instraling van de zon nog een paar graden warmer worden dan hierboven staat aangegeven. Zo is plaatselijk 34 graden mogelijk.

Afkoeling en buien

Zoals wel vaker in ons klimaat, wordt een serie van tropische dagen meestal afgesloten met regen- en onweersbuien. Nu is dat niet anders. Woensdagavond zal de onstabiliteit (CAPE) op nadering van een vore van lagedruk snel toenemen. Later in de avond en nacht kunnen er op de vore zware buien ontstaan. Gezien de extreem hoge CAPE (mogelijk 3500 J/kg) kunnen deze exemplaren heftig uitpakken met veel onweer, hagel en (zware) windstoten. Houd de berichtgeving op woensdag goed in de gaten.

cape woensdag
Woensdagavond neemt de onstabiliteit (in de vorm van CAPE) explosief toe. Als gevolg daarvan is er lokaal hevig noodweer mogelijk: zwaar onweer, forse hagelstenen en windstoten kunnen optreden bij buien.
buien
Forse neerslagsommen behoren eveneens tot de mogelijkheden, omdat de buien – zoals het zich nu laat aanzien – maar langzaam trekken.

Aanhoudend zomers

De buien verdrijven de tropische hitte. Met een westelijke stroming stroomt iets minder warme lucht de Benelux binnen. De maximumtemperaturen zullen in de tweede helft van de week dan ook op een iets lager plafond bivakkeren, met de nadruk op ‘iets’. Dieper landinwaarts kan het namelijk dagelijks 25°C worden. Daarbij schijnt de zon geregeld, valt slechts een enkele bui en waait het amper.

Al met al doet het weerbeeld ook na woensdag nog steeds zomers aan. De tropische dagen zullen we kwijt zijn, maar voor veel mensen is dat een welkome verkoeling. Wie deze weersverwachting in detail wil raadplegen kan terecht op het weer op locatie.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

1 uur geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Saharastof versnelt smelt in de Alpen

3 dagen geleden - 4 min. lezen