0

Het cycloonseizoen in het noordelijke deel van de Indische Oceaan zit momenteel in een opleving. Afgelopen weekend (21-22 november) trof tropische cycloon Gati het oosten van Afrika. De volgende tropische cycloon heeft zich inmiddels gevormd. Hij heet Nivar en is India reeds binnengetrokken. Wat kan de lokale bevolking verwachten?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Stevige wind en veel regen

Afgelopen dagen trok het lagedrukgebied waar Nivar uit ontstond langzaam over de Golf van Bengalen. Inmiddels is de storm in het zuidoosten van India aan land gegaan. Het ging niet zonder slag of stoot.

Tropische cycloon Nivar produceerde tijdens zijn ‘landfall’ windsnelheden (gemiddeld over 1 minuut) van zo’n 130 km/u. Dat komt overeen met categorie 1 op de schaal van Saffir-Simpson. Die wordt gebruikt om de kracht van tropische cyclonen weer te geven. Daarnaast werden ook rukwinden van 160 km/u geregistreerd.

Tropische cycloon Nivar ging aan land in het zuidoosten van India. (JTWC)

Naast de orkaanwinden levert de neerslag die de buien behorend bij de tropische cycloon loslaten ook problemen op. Omdat Nivar van oost naar west over India trekt wordt er vooral veel regen losgelaten aan de rand van het Dekkanplateau. De neerslagtotalen kunnen lokaal wel oplopen tot 500 mm.

In Sri Lanka ervaarde men al eerder problemen door de cycloon. Die trok namelijk maar heel langzaam door richting India. Daardoor kreeg het noorden van het eiland veel neerslag.

Levenscyclus tropische cycloon Nivar?

Nivar is inmiddels verder afgezwakt en wordt bestempeld als tropische storm. Dat betekent dat de wind al minder hard is. Desalniettemin veroorzaken tropische stormen windsnelheden van ongeveer 65-120 km/u.

Hoewel Nivar niet meer verder kan groeien is er wel nog een hoop vocht overgebleven van zijn reis over water. Daardoor valt er nog steeds veel neerslag in het zuiden van India.

Orkaanseizoen Atlantische Oceaan loopt op zijn einde

Het record brekende orkaanseizoen op de Atlantische Oceaan lijkt na zware orkaan Iota even tot stilstand te zijn gekomen. Er zijn niet direct signalen voor een nieuwe klapper. Het officiële orkaanseizoen eindigt op 30 november.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken