20 februari 2023 - 3 min. lezen
0 reacties 0

De omgeving van Mauritius moet op dit moment rekening houden met cycloon Freddy. De windstoten pieken rondom het oog tot ruim 250 km/u. Dat komt overeen met een orkaan van categorie 5 op de Saffir-Simpson schaal. Volgens de nieuwste weermodellen trekt cycloon Freddy komende dagen richting Madagaskar. Daar moeten ze dus ook rekening houden met noodweer door enerzijds windstoten en anderzijds grote hoeveelheden neerslag op korte tijd. Een overzicht.

Cyclonen, orkanen en tyfoons

Tropische stormen krijgen overal ter wereld een andere naamgeving. Zo zijn er geen tropische depressies in principe mogelijk voor Europa aangezien onze wateren vaak te koud zijn om tropische depressies in stand te houden. Kijken we naar de regio ten westen van Afrika, dan spreken we daar meestal van orkanen die richting de Caraïben en Noord-Amerika opschuiven.

Tropische depressies die gevormd worden in de Indische oceaan worden dan weer cyclonen genoemd. Ze hebben dezelfde opbouw als een orkaan maar worden dus anders benoemd. Tenslotte is er ook de naamgeving van tyfoons. Deze tropische depressies komen voor in het westelijk deel van de Grote Oceaan, net ten oosten van China.

Ruimtestation ISS brengt Freddy in beeld

Om een tropische cycloon goed te volgen, gebruiken meteorologen en weerdiensten satellietbeelden. In combinatie met weermodellen is daardoor de prognose vrij goed op te volgen. In zeldzame gevallen en bij krachtige stormsystemen zijn er ook vliegtuigen die door de kern van het stormsysteem vliegen. Op die manier kunnen we met heel accurate data de werkelijke kracht gaan inschatten. Op 17 februari trok het Internationaal Space Station (ISS) over het stormsysteem met indrukwekkende beelden!

Madagaskar zet zich schrap

Terwijl het noorden van Mauritius momenteel te maken krijgt met de sterkste intensiteit van de cycloon moet ook het oosten van Madagaskar rekening houden met verwoestende gevolgen van Freddy. Op de satellietbeelden zien we een tropisch systeem dat bijna de helft van Madagaskar beslaat. De meest intense neerslag bevindt zich aan de westelijke en noordelijk flank van het ‘oog’. De trekrichting van het stormsysteem is richting het zuiden van Madagaskar en zou geleidelijk wat in kracht moeten afnemen.

Positie cycloon Freddy op 20 februari 2023. De witte stippellijnen tonen aan wat de trekrichting is van deze krachtige storm.
De omvang van deze storm is enorm. Rondom het oog bevinden zich krachtige onweersbuien die zorgen voor veel regen op korte tijd. Aan de buitenzijde van de storm bevinden zich velden van hoge wolken.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken