31 augustus 2018 - 5 min. lezen 122 reacties

Tot nu toe verloopt het huidige Atlantische orkaanseizoen tamelijk rustig. Er zijn nog maar weinig depressies uitgegroeid tot tropische systemen. Misschien komt daar binnenkort toch verandering in, want voor de kust van Afrika bevindt zich een onweerscomplex dat zich de komende dagen wel eens zou kunnen gaan ontwikkelen tot de tropische cycloon Florence. Mocht dit gebeuren, dan heeft dit mogelijk ook invloed op het weer in Europa.

Kouder zeewater dan normaal

Dat 2018 nog maar weinig hurricanes voortgebracht heeft, hangt samen met de zeewatertemperaturen (Sea Surface Temperature, SST) van de Atlantische Oceaan rond 15° NB. Die liggen al de hele zomer veel lager dan normaal en ook lager dan de 27°C die nodig is voor orkanen. Daardoor kunnen dit soort tropische systemen ook niet gevormd worden. De ‘tussenstand’ van dit Atlantische orkaanseizoen mag dan ook karig genoemd worden: 5 depressies, 5 stormen, 2 cyclonen/hurricanes en nog geen enkele major hurricane.

zeewatertemperaturen 30 juli
Zeewatertemperaturen op 30 juli. Heel duidelijk is te zien dat de SST’s rond 20° NB aanmerkelijk lager liggen dan normaal. Dit werkt orkaanvorming tegen. (NOAA)

Kentering

De laatste weken is er echter wel een verandering in de situatie zichtbaar. De SST is in augustus beetje bij beetje opgewarmd en ligt nu rond de normale waarden (ongeveer 28°C). Dat impliceert dat er nu meer voeding aanwezig is om tropische systemen te laten ontstaan. Tel daarbij op dat de SST’s rond september altijd het hoogst zijn en je hebt een aardige indicator dat de kans op orkanen de komende tijd toeneemt.

zeewatertemperaturen 27 augustus
Zeewatertemperaturen op 27 augustus. De afgelopen maand zijn de wateren in de tropische regio flink opgewarmd. De SST’s liggen nu rond normaal. (NOAA)

Florence ontwikkelt zich de komende dagen

Dat laatstgenoemde is ook wat we komende dagen gaan zien. Bij de kust van West-Afrika is een complex met onweersbuien, een zogenaamde tropische golf, de oceaan opgetrokken. Het zijn vaak dit soort ‘golven’ die de basis vormen voor orkanen en dat lijkt nu ook te gaan gebeuren. Het National Hurricane Center heeft dit onweerscluster uitgeroepen tot een invest area, wat betekent dat het systeem de komende dagen nauwgezet door de weerdienst gemonitord wordt. De kans dat het systeem zich binnen twee dagen zal ontwikkelen tot een orkaan, wordt al geschat op meer dan 60%. Dat is dus een behoorlijke waarschijnlijkheid. De diverse weermodellen laten dit ook zien. Mocht het systeem daadwerkelijk orkaanstatus bereiken, dan krijgt het de naam Florence.

florence formation
De geschatte koers van Florence de komende tijd. Op zondag is er voor het eerst sprake van een ‘hurricane’, ‘een cycloon’. (NHC)

En wat gebeurt er daarna?

Voor ons in de Benelux wordt het interessant wat Florence in de fase daarna gaat doen. Blijft ze actief of zwakt ze al vrij snel af naar een gewone depressie? En indien ze actief blijft, pakt dat dan positief of negatief uit voor het weer in de Benelux? Vooralsnog lijkt ECMWF niet zo scheutig met de activiteit van Florence, terwijl GFS zowel de duur als de kracht van het systeem hoger inschat. Op woensdag 5 september zijn de verschillen tussen beide weermodellen nog klein. Wel berekent GFS Florence dan al krachtiger (lagere kerndruk) dan EC.

EC 5 september
Verwachting EC op 5 september. Helemaal links onderin is Florence te zien
GFS 5 september
Dezelfde dag, maar dan van het Amerikaanse model GFS. Hierop is Florence veel krachtiger en omvangrijker te zien

In de dagen daarna worden de verschillen alleen maar groter. GFS laat Florence haar kracht behouden en geleidelijk richting het noordoosten (Europa) trekken. Daarentegen blijft er in EC niet veel van de orkaan over en de restanten trekken in dat model juist richting het noordwesten (Noord-Amerika). Dit verschil tussen beide modellen kun je mooi zien op de kaarten van zondag 9 september. Het zijn twee totaal andere scenario’s .

  • Meer weten over de effecten van ex-tropische stormen op het Europese weer, lees dan dit artikel.
EC 9 september
Verwachting EC op 9 september. Florence is hier nauwelijks nog te zien en is dan ook qua activiteit sterk afgezwakt
GFS 9 september
Bij GFS ligt Florence daarentegen veel oostelijker. De intensiteit van het systeem is tevens een stuk hoger dan bij het Europese model

Komt het scenario van EC uit, dan is de invloed van Florence op het Europese weer vrijwel meteen uitgespeeld. Gaat GFS met de winst ervandoor, dan zijn we er nog niet. Dan wordt het namelijk van belang welk effect Florence gaat hebben op onze straalstroom. Bij een gunstige positionering wordt het noorden van Europa volgepompt met warme lucht en kunnen wij een aanhoudende oostcirculatie met stabiel nazomerweer verwachten. Maar voor hetzelfde geld wordt ex-tropische storm Florence opgenomen in de straalstroom en vormt zich een groot lagedrukgebied ten noordwesten van ons. In dat geval wordt het onvervalst herfstweer.

Grote onzekerheden dus op weergebied. Laten we eerst maar genieten van het prachtige nazomerweer dat ons te wachten staat de komende week !

Delen


Verder lezen

Alles bekijken