23 maart 2015 - 4 min. lezen 7 reacties

Het was fris vanmorgen (maandagochtend). Het was zelfs koud met op veel plaatsen lichte vorst. Dat leverde natuurlijk wel weer schitterende plaatjes op met berijpte velden. Thermische hoogstandjes zijn dan ook even verleden tijd. 20°C in maart? Dit jaar niet. In april dan wel? De kans daarop wordt natuurlijk wel groter.

Vorig jaar kwam het in maart wel tot thermische hoogstandjes. Op 20 maart en de laatste dagen in maart werd het gemakkelijk 20 graden of iets meer. Die maand eindigde dan ook veel te zacht. Hoe presteert het jaar 2015 zich tot nu toe?

Temperatuur ligt rond normaal

Vaak hoor je in het nieuws dat er weer een warmterecord verbroken is. Bijzonder vinden we dit al niet. Hoe gemakkelijk lopen de temperaturen al steeds vroeger in het seizoen hoger op. Het jaar 2014 was daarin een schoolvoorbeeld waarin de ene na de andere recordtemperatuur gehaald werd. Kijken we nu even naar de statistiek dan zien we dat de temperatuur zich dit jaar geheel volgens de norm gedraagt. Zit hier een trend aan te komen naar koeler weer? Ook de maand maart zit precies op de normale waarde. Zelfs iets te koud.

maart temperatuur anomalie

Als het dan hier iets te koud is, dan wordt dat op andere plaatsen weer gecompenseerd. Zo doet moeder natuur dat. De maand maart verloopt in Rusland dan ook zeer zacht terwijl delen van Zuid-Europa en Noord-Afrika ook te maken hebben met relatief lage temperaturen. Dit heeft allemaal weer te maken met de luchtstromingen en de positie van de straalstroom.

Temperatuur van het zeewater

Wat een belangrijk element is in het weerbeeld voor de Lage Landen is de temperatuur van het zeewater. Immers wij hebben vaak te maken met een westelijke stroming. Sommige liefhebbers zien de temperatuur van het zeewater snel stijgen. De kans op onweer kan dan toenemen als een koufront passeert, zeker later in het seizoen. Anderen houden wel van mooi zonnig en warm weer.

Ook hiervoor is het gunstig als het zeewater snel stijgt. Immers een koude zee zorgt voor aanvoer van koudere lucht het land in waarmee in deze tijd van jaar advectieve mist en bewolking (stratus) aangevoerd kan worden.

Zo kunnen de verschillen tussen de temperatuur aan de kust en verder landinwaarts behoorlijk ver uiteenlopen. Dit is ook een typisch kenmerk in het begin van de lente. Of we moeten hopen op een continentale stroming, want dat heeft niets te maken met de aanvoer van over zee.

temperatuur zeewater

Met 6 graden momenteel is de temperatuur van het zeewater nog niet hoog. Daarom is het ook voor de meteoroloog bij aanvoer van (warme) lucht met een westelijke stroming altijd opletten geblazen qua verwachting van de temperatuur. Een brede kuststrook is zeker in het voorjaar vaak frisser dan in het binnenland. Dit blijft nog wel eens onderbelicht bij de weersverwachtingen. Overigens is een zeewatertemperatuur van 6 graden geheel normaal voor de tijd van het jaar.

Fris en licht wisselvallig weer

Komende dagen krijgen we te maken met relatief fris en licht wisselvallig weer. Eigenlijk dus een voortzetting van het weerbeeld dat normaal is voor de maand maart. Hierbij valt soms wat regen, maar de hoeveelheden lijken mee te vallen. Op het einde van de maand gaat de temperatuur mogelijk weer wat in de lift. Het is een beetje een saai weerbeeld waarbij wolkenvelden voorlopig zullen overheersen.

De middagtemperatuur komt rond 9 à 10 graden uit. Vooral op woensdag is het nog wat frisser. Zaak om dus even de buienradar in de gaten te houden en de paraplu paraat te hebben. Een stabiel en warm weertype laat nog even op zich wachten, des te meer zullen we dit weer appreciëren, als ook de kans op spectaculaire onweders.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

16 uur geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

3 dagen geleden - 2 min. lezen