7 juli 2023 - 3 min. lezen
15 reacties 15

Na het geweld van zomerstorm Poly evolueert het weerbeeld komende dagen naar een tropisch scenario. Dankzij een lagedrukgebied ten westen van Europa wordt er warme, tropische lucht naar het noorden van Europa gestuwd. Dat zorgt in de julimaand snel voor tropische toestanden met maxima die ver boven 30°C klimmen. Deze bruuske omslag naar heet weer kent wel zijn gevolgen in een toenemende onstabiliteit en mogelijk enkele felle onweders in de loop van het weekend.

Thermische hittepiek

Boven grote delen van de Middellandse Zee wordt al enkele dagen toegewerkt naar een thermisch hoogtepunt. Meer en meer landen in het zuiden van Europa noteren hoge kwikstanden van 30 tot 35°C. Er zijn ook uitschieters te vinden van 40°C in bijvoorbeeld het zuidoosten van Spanje, Italië, Corsica en Sardinië. Dat heeft alles te maken met een hoge temperatuur in de bovenlucht (850 hPa). Een portie van deze hete lucht zal ook de Benelux veroveren in de loop van vrijdag.

Vooral na het weekend wordt het in grote delen van Zuid-Europa erg heet. Weermodellen berekenen kwikstanden van 35 tot 40°C voor meerdere regio’s. In het zuidoosten van Spanje noteren we zelfs maxima die zouden klimmen tot een extreme 45°C.

Hitte gevolgd door explosief onweer?

De komst van de hitte kan op zaterdag in de avond al een lokaal warmte-onweder veroorzaken. We zien de onstabiliteit onder leiding van hoge maxima namelijk opbouwen in de loop van de namiddag waarbij enkele weermodellen forse buien verwachten nabij de Frans-Belgische grens. Mogelijk dat een windsprong vanaf de Belgische kust hier een belangrijke rol zal bij spelen. Bij deze buien zijn hevige windstoten mogelijk van 70 km/u of meer. Kans op lokale stormschade is dus opnieuw aanwezig.

Op zondag wordt het uiteindelijk op veel plaatsen opnieuw zomers warm met in de loop van de dag intense regen- en onweersbuien. Deze buien kunnen vooral fel zijn over het centrum en oosten van de Benelux waar de warmte zich initieel nog goed kan opbouwen. Voor het westen van België zullen het vaak restanten zijn van ‘oude’ onweersbuien en blijft de temperatuur enkele graden lager.

Zien we dit opnieuw dit weekend?

De zomermaanden zijn typisch momenten waarin hevige onweersbuien gepaard kunnen gaan met allerlei randverschijnselen. We denken dan in de eerste plaats aan hagel en wateroverlast. Sommige intense onweersbuien kunnen ook gepaard gaan met een valwind of downburst. Dit wordt vaak verward met tornado’s, maar heeft uiteindelijk een heel andere oorsprong van ontstaan. De mogelijkheid bestaat dat we dit soort taferelen ook zullen zien komend weekend.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken