0

Een Haboob is een term uit de Arabische wereld en komt vooral voor in die regio’s, maar ook elders kan dit plaatsvinden. Het is een zeer sterke zandstorm in zeer droge (aride) gebieden. Hoe ze precies ontstaan en wat de gevolgen zijn, wordt beschreven in dit artikel!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Wat is een Haboob en hoe ontstaat het?

In droge gebieden is er weinig vegetatie en is de grond hoofdzakelijk bedekt met zand en ander fijn materiaal. Wanneer een sterke valwind optreedt vanuit een onweersbui of wanneer er een sterke wind opsteekt, wordt zeer veel zand en ander fijn materiaal opgepikt. Er ontstaat een zeer sterke zandstorm, welke een Haboob wordt genoemd.

Voor het ontstaan van deze Haboob is een zeer sterke wind dus noodzakelijk. Vaak komen deze voor bij zogenaamde droge onweersbuien, maar ook bij normale onweersbuien kunnen deze voorkomen. In zeer warme gebieden kan het immers voorkomen dat alle neerslag uit de onweersbuien onderweg verdampt. Verdamping onttrekt warmte aan de atmosfeer waardoor hogerop zich een koudere laag vormt. De koude laag is zwaarder dan warme lucht en valt als het ware naar beneden. Eenmaal aan de grond, spreidt de wind zich horizontaal uit en kunnen stevige rukwinden gehaald worden (downburst).

Wanneer de downdraft (of de koudere lucht) de grond raakt, spreidt deze zich horizontaal uit met een stofwolk tot gevolg. Bemerk ook hoe het opgepikte stof de outflowboundaries volgt.

Waar komt het voor?

Aangezien de term oorspronkelijk Arabisch is, komt het vaak voor in het Midden-Oosten, maar ook elders komen deze zandstormen voor. Zowel in Amerika als in Afrika en Australië kunnen Haboobs voorkomen. De belangrijkste voorwaarde is een zeer droog klimaat en weinig vegetatie, waardoor los materiaal makkelijk weggeblazen kan worden. Dit zijn de gebieden waar er vooral dalende luchtdrukbewegingen zijn of dus de overgang van de Ferrel cel naar de Hadley cel.

  • Meer info over de circulatiecellen vind je hier

De gevolgen van een Haboob zijn natuurlijk niet zonder levensgevaar. Zichtwaardes dalen zeer snel, er wordt zand afgezet en het kan zelfs oogsten verwoesten. Zelfs vliegtuigen moeten af en toe landen in deze omstandigheden. Gelukkig met een goede afloop!

Delen

Reacties zijn gesloten.


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

17 uur geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

3 dagen geleden - 2 min. lezen