2

Wie iets spectaculairs wil waarnemen moet dinsdagavond 27 april 2021 bij de pinken zijn. Een supermaan is dan zichtbaar in zuidoostelijke richtingen. Zeker bij opkomst van de maan is het optisch effect maximaal en lijkt de maan vele malen groter dan wat je normaal zou zien aan de nachthemel. De weercondities zijn op dit moment zeer gunstig en geven een heldere hemel met weinig bewolking. Mogelijk dat de aanwezigheid van wat hoge bewolking zorgt voor een extra spectaculair tintje, de zogenaamde superkoningsmaanhalo!

Wat is een supermaan?

De maan staat in verhouding tot de Aarde niet altijd op dezelfde afstand. Dat heeft te maken met de eivormige baan. Soms staat de maan dus iets dichter of verder van de Aarde. Op dinsdag 27 april 2021 staat de maand een stuk dichter bij de Aarde waardoor we kunnen spreken van een supermaan. Dit verschijnsel ontstaat ongeveer iedere 4 opéénvolgende maanden in een jaar. Het is uiteraard ook belangrijk dat het dan volle maan is.

Bekijk de supermaan in de Benelux op dinsdag 27 april 2021

Weersverwachting tijdens de supermaan

Om de supermaan (die dit jaar op 27 april in het sterrenbeeld schorpioen staat) te kunnen zien, is het belangrijk dat het weerbeeld gunstig is. Liefst willen we geen bewolking zien. Laat nu net deze factor bijzonder gunstig zijn in de nacht van maandag op dinsdag. Diverse weermodellen zoals het Amerikaans en Europees weermodel laten tussen de vooravond en middernacht amper bewolking zien boven de Lage Landen. Hierdoor zal de supermaan omstreeks 21u40 op veel plaatsen goed te volgen zijn. Wie de supermaan wil fotograferen kiest best vaak voor een object op de voorgrond om het effect nog groter te maken.

Volgens het Amerikaans weermodel zijn de condities op de meeste plaatsen in België en Nederland ideaal om de supermaan te zien. Mogelijk boven het noorden van Nederland iets meer bewolking waardoor een superkoningsmaanhalo kan ontstaan.

Superkoningsmaanhalo als extra toetje?

Om het extra spectaculair te maken is er tijdens de supermaan ook een optisch verschijnsel mogelijk zoals een halo. We herkennen dat vaak overdag door een grote kring rond de zon (meer info over halo’s). Mogelijk dat de hoge bewolking boven Nederland ook zorgt voor een maanhalo welke in combinatie met de supermaan bijzonder zeldzaam is. De volgende superkoningsmaanhalo aan de vooravond van Koningsdag is voorzien voor 2127.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

4 uur geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

2 dagen geleden - 3 min. lezen