9 april 2013 - 2 min. lezen 0 reacties

Recent raakte bekend dat de Russen opnieuw een bezoek aan de maan willen brengen. Hun laatste bezoek dateert van ruim 35 jaar geleden in 1976. Toen stuurde men de Luna 24, onbemand, naar de maan om stalen te nemen van de gesteenten.

Enkele pogingen om de maan te verkennen

Al in 2015 wil Rusland op de zuidpool landen om er landingstechnologie en communicatie te testen. Tegen 2016 wil men met de Luna 26 het maanoppervlak in kaart brengen en de exosfeer meten door het ruimtetuig op zo’n 100 m boven het maanoppervlak te laten vliegen. Een jaar later wil men de Luna 27 op de maan laten landen en op de zuidpool drilsystemen testen en gesteenten onderzoeken.

Tegen 2019 wil men een stalen nemen en via cryogene bevriezing naar de aarde terugbrengen. Dit betekent dat men de gesteenten bewaart in een extreem lage temperatuur. Tenslotte wil men tegen 2020 een maanrover inzetten om het maanoppervlak van dichtbij te verkennen.

Rusland staat bekent om zijn ervaring in de ruimtevaart. Denk maar aan de eerste kunstmaan (Spoetnik), de eerste man in de ruimte (Joeri Gagarin), de eerste vrouw in de ruimte (Valentina Teresjkova), de eerste bemanning met meer dan één persoon aan boord (Voschod 1), het ruimtestation Mir… en nog heel wat meer.

NASA reageerde alvast tevreden over het omvangrijke Russische project. Ook Amerika laat weten nog steeds geïnteresseerd te zijn in verder maanonderzoek. Al wordt daar het accent meer gelegd op de ontwikkeling van een nieuw ruimtevaarttoestel. Astronauten reizen tegenwoordig met de Russische Soyuz-technologie.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken