5 augustus 2015 - 3 min. lezen 0 reacties

Terwijl het weer bij ons zomers warm is maken ze zich in Japan, Taiwan en China op voor een heuse superstorm. In het westelijk gedeelte van de Stille Oceaan is er, mede door het warme zeewater tussen 30 en 35 °C, een supertyphoon ontstaan. In die regio gebeurt dat wel vaker. Tussen mei en oktober zijn daar verschillende exemplaren actief. Maar Soudelor is er toch eentje om in de gaten te houden.

Typhoon Soudelor met kerndruk 975 hPa

typhoon soudelor taiwan

Check de typhoon in realtime via wind en luchtdruk

Meteorologen ter plaatse verwachten windsnelheden van 250 tot 290 kilometer per uur. Zelfs windstoten tot 320 km/u behoren tot de mogelijkheden. Alsof dat nog niet genoeg is moeten ze nog rekening houden met andere factoren. Zo zal er op korte tijd erg veel regen vallen en zijn er zes, tot negen meter hoge vloedgolven mogelijk.

Op het Amerikaanse eiland Saipan heeft de typhoon al schade aangericht:

Er vielen geen doden maar de typhoon trok wel een spoor van vernieling. De noodtoestand werd uitgeroepen en eilandbewoners moesten zich beschermen tegen rondvliegend puin. John Hirsh, directeur van het Amerikaanse Rode Kruis in Saipan zag het allemaal gebeuren: ‘Elektriciteitspalen werden gemakkelijk uit de grond gerukt, auto’s vlogen in het rond en huizen werden vernield.’

Alsof dat nog niet genoeg was kreeg Saipan nog negen meter hoge golven te verwerken. In de nacht van vrijdag op zaterdag bereikt Soudelor de Taiwanese kust. De cycloon neemt dan waarschijnlijk in kracht af naar een categorie drie of vier maar het is en blijft een zeer zware storm die niet te onderschatten valt. Taiwan, China en Japan nemen intussen hun voorzorgen om slachtoffers te voorkomen.

El Niño als 1 van de oorzaken?

Soudelor is al de vijfde tropische cycloon dit jaar die in de categorie van superstormen valt. Dat komt onder andere door El Niño. Die zorgt ervoor dat de temperatuur van het zeewater in de Stille Oceaan al 1,6°C hoger ligt dan normaal.

Volgens Australische klimatologen kunnen er nog sterkere cyclonen ontstaan omdat de gemiddelde temperatuur van de oceaan in de herfst nog verder zal klimmen naar 2,7°C boven het normale. Als de voorspellingen van het Australische Meteorologische Bureau kloppen, dan zal de El Niño van 2015 de records van 2002 en 2009 verbreken. Dit heeft niet alleen als gevolg dat er hevige cyclonen actief zullen zijn, maar dat Australië ook te maken krijgt met enorme droogte.

Bronnen: telegraph.co.uk & Wunderground

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Opgelet!

Flinke storm mogelijk tijdens Sinterklaasnacht

1 dag geleden - 5 min. lezen
Goed nieuws voor de wintersporters

Sneeuwdump in de Alpen. Ontdek waar en wanneer?

2 dagen geleden - 5 min. lezen
7

Volgende week winters met sneeuw?

2 dagen geleden - 4 min. lezen