4 september 2020 - 2 min. lezen 0 reacties

Afgelopen 24u is typhoon Haishen explosief geïntensifieerd tot categorie 4. Volgens de weermodellen zal de super typhoon verder aan kracht winnen en met categorie 5 (hoogst mogelijk) naar het noordwesten trekken. De storm treft eerst de Okinawa archipel en het zuidwesten van Japan. Nadien buigt de super typhoon af naar het noorden om zo over Zuid-Korea te trekken, hetzelfde gebied als typhoon Maysak.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Super typhoon Haishen komt razendsnel tot stand

Onder gunstige omstandigheden is de tropische storm Haishen razendsnel in kracht toegenomen. Typhoon Haishen heeft ondertussen categorie 4 bereikt en er wordt verwacht dat de storm nog intenser zal worden, tot categorie 5. Dat is de hoogste categorie met windsnelheden die nabij de kern vlot over de kaap van 250 km/u kunnen gaan.

De omstandigheden voor een verdere activatie (zeewater temperaturen tot 31°C), weinig schering zijn gunstig waardoor de windstoten zouden kunnen oplopen tot meer dan 300 km/u tegen zondag/maandag.

Haishen koerst richting het noordwesten en buigt nadien af naar het noorden. (Weather Underground)

De typhoon heeft zich gevormd boven de Filippijnse Zee en koerst richting het noordwesten, naar hetzelfde gebied als typhoon Maysak.

Zuidwest Japan en Korea liggen in de vuurlinie

Super typhoon Haishen koerst momenteel recht richting het zuidwesten van Japan. Er wordt wel verwacht dat de typhoon grotendeels boven zee blijft waardoor Japan grotendeels gespaard zou kunnen blijven. Begin volgende week stoomt Haishen verder naar Zuid-Korea waar hij met categorie 3-4 aan land zou gaan. Vermits dit dezelfde regio is als waar typhoon Maysak aan land ging kunnen de gevolgen destructief zijn.

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken