Stormchase richting Frankrijk
Weken, maanden hebben onze stormjagers van NoodweerBenelux moeten wachten op de eerste forse set-up waarin onstabiliteit en windschering elkaar vinden. Beide parameters heb je immers nodig wil je buien ontdekken/chasen die potentie hebben op roterende wolkenformaties. Op 13 mei 2015 was het dan ook prijs voor de regio’s ten oosten van Parijs en het zuidwesten van Duitsland.
Traditioneel de plaats waar warme luchtmassa’s voldoende worden gesteund door het orografisch niveau van de regio (heuvels). Nadeel aan het chasegebied was de grote onzekerheid van visueel zicht op de cellen. De regio staat nogal bekend vanwege de vele bomen en de nabijheid van de Vogezen. Een dubbeltje op zijn kant!
Onweersverwachting enkele dagen op voorhand
Via diverse weermodellen (ECMWF, GFS en WRF) werd duidelijk dat er in de zone van interesse een grote kans was op noodweer. Doordat de buien zich snel konden ontwikkelen tot supercells gingen bepaalde parameters meteen in het rood. Zo fluctueerde de STP-parameter (significant tornado parameter) met de maxima waarde 3 tot 4 op de schaal en gingen de hail-parameters gemakkelijk richting 3 tot 5 cm.
Niet zo evident om als stormjager daar dan te gaan rijden met kans op fameuze schade aan de wagen. De stormjagers besloten op woensdagochtend toch de gok te wagen en vertrokken vanuit West-Vlaanderen rond 12:00. Eénmaal Jeroen en Nenah in de wagen kon de stormchase richting Frankrijk starten!
Rond 14:30 kon ook onze andere stormjager, Kevin Smetryns, met collega Gilles Delbeke afzakken richting het zuidoosten van België om vervolgens hun route richting het zuiden verder te zetten. Tot een heel stuk in de avond was de communicatie met dit team onbestaande (nog steeds kiest Europa om roamingtarieven in het buitenland fors hoog te houden waardoor stormchasers beperkt worden in de online communicatie).
Zone volgens Estofex en Keraunos
Onze collega’s bij Estofex hadden reeds op 12 mei een level 2 zone ingetekend voor de zone ten zuiden van Nancy, zo richting het oosten (Duitsland).
De Franse collega’s bij Keraunos volgden op 13 mei rond 08:00 met hun update waarbij ze waarschuwden voor een zone waarin fors onweer kon ontstaan dat gepaard gaat met hagelstenen en windstoten tot 120 km/h. In het geval van downbursts of windhozen kan dat natuurlijk nog veel hoger oplopen. Hieronder hun prognoses waarop ook wij onze pispoint-area hebben afgestemd.
Bovenstaande uitleg kort vertaald: het risico op onweer is vrij lokaal en voorbehouden voor de streek van de Vogezen en de Jura. Door de windschering waarin ze opgroeien kunnen de stijgstromen van het onweer bijzonder fel groeien. Hierdoor is een LP-supercell mogelijk. Indien de supercells zich kunnen ontwikkelen tot een actieve onweersbui zijn windstoten tot 100 km/h of meer niet uitgesloten.
Tot slot verdwijnt het risico in de betrokken rode zone naarmate de avond vordert. De onstabiliteit en windschering ‘verhuizen’ dan richting het zuiden van Duitsland.
Volgens de vrijwilligers bij de Europese organisatie van Estofex was de kans groot genoeg om een level 2 waarschuwing af te kondigen. In heel zeldzame gevallen wordt gesproken over een level 3 situatie waarin op grote schaal onweersbuien ontstaan die schade kunnen veroorzaken. (bijvoorbeeld: level 3 warning boven Malta).
Dagverloop van deze woensdag
Doordat onze stormjagers vrij verspreid in België wonen, werd een centraal punt van afspraak gekozen. Dit keer was het Wetteren waaruit de chasers vertrokken. Al snel reden ze door richting Nancy (FR), maar onderweg werden ze meermaals geblokkeerd door het welbekende liedje in België: de file!
Een muziekje dat de komende jaren enkel en alleen nog meer op de zenuwen zal werken. Eénmaal in Frankrijk hebben ze onmiddellijk een pre-paid simkaart gekocht waarop ze gemakkelijk internet (4G) konden gebruiken. Iets na 18:20 waren ze onderweg richting Epinal, iets ten zuiden van Nancy, omdat de meest hevige buien zich in die omgeving aan het manifesteren waren. Onderweg kregen ze onderstaande beelden te zien.
Mooie torens met convectie (beginnend stadium supercels)
Het aambeeld overheerst de hemel. Teken dat het om een forse cel gaat met een enorme stijgstroom. Vermoedelijk spreken we hier over buien die een tophoogte bereiken van 14 tot 16 km (troposfeer). Geen gewone jongens dus! Een meer uitgebreid verslag met weerfoto’s van Nenah, Jeroen en Bart kan je in de loop van deze week terugvinden op deze website. Ook team Kevin zal nog het één en het ander publiceren van VIDEO/FOTO.