27 maart 2016 - 6 min. lezen 4 reacties

De algemene weersituatie op de West-Europese weerkaarten wordt gedomineerd door een lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan. Het gaat om een complexe setting waarbij randdepressies voor veel wind kunnen zorgen. Zo’n randdepressie, Jeanne, mogen we in de loop van maandag verwachten met een fikse toename van de windsnelheid in België en Nederland. Een stormachtige maandag is volgens de laatste weermodellen, GFS en ECMWF, zeker geen utopie. Naast de windsnelheden moeten we ook de neerslag in de gaten houden.

Fijnmazige varianten waaronder Harmonie en Hirlam berekenen enkele flinke kleppers in de loop van zondag en maandag. Onweer behoort bij deze buien tot de mogelijkheden. Windschade is dus niet uitgesloten.

Flinke buien op zondag

Omdat de actuele situatie bij het schrijven van dit artikel nadert, kiezen we om weerdata te laten zien van het Harmonie weermodel. Dit fijnmazig weermodel is in situatie rond onweer, windstoten goed te gebruiken. Zo zien we de eerste buien ontstaan boven het Verenigd Koninkrijk rond 12:00 deze namiddag. Vervolgens trekken ze met een rotvaart richting België en Nederland waarbij een soort lijnstructuur ontstaat.

Dat zou betekenen dat bij passage van dergelijke cellen (om 14:00 en later) de kans op windstoten reëel is. Het weermodel GFS voorziet dit ook in haar huidige weerdata die zonet is gearriveerd. Het fijnmazig weermodel WRF bevestigt het scenario van een ruig weertype in de namiddag met windstoten tot 80 km/u, omgerekend 8 Beaufort in het binnenland. Volg de actuele windsnelheid via deze handige map!

De maxima komen door de straffe zuidelijke luchtcirculatie uit op 12 tot 13°C. Een sterk gedetailleerd weerbeeld kan u terugvinden via het weer op locatie. Weergegevens per uur en voor de eerstvolgende 15 dagen zijn beschikbaar.

Prognose radarbeeld 12:00

radarbeeld harmonie 12 uur
Buienactiviteit kent focus op het oosten van het VK. Boven België en Nederland sporadisch enkele exemplaren.

Prognose radarbeeld 14:00

radarbeeld harmonie 14 uur
Buienactiviteit maximaal in de namiddagperiode wanneer de temperatuur zorgt voor een lichte onstabiele opbouw in de atmosfeer. Doortocht trog/buienlijn zorgt voor lokale windstoten tot 80 km/u.

Prognose radarbeeld 18:00

radarbeeld harmonie 18 uur
Laatste buien verlaten de Benelux via het oosten. Enkele lokale exemplaren blijven mogelijk al is de kans relatief klein. Een tijdelijke rustpauze, want na middernacht neemt de wind vanaf het zuidwesten fors toe. Stormdepressie Jeanne ligt op de loer en bereikt ons maandagochtend.

Stormachtige maandag met hevige buien

Tweede Pasen verloopt guur met windstoten en flink wat buien. Een lagedrukgebied koerst op de tonen van de straalstroom boven West-Europa naar België en Nederland. Onze Duitse collega’s bij Wetteronline.de hebben het systeem de naam ‘Jeanne’ gegeven. Het hoogtepunt van deze storm verwachten we tussen 06:00 en 12:00 met de focus op het westen van België en Nederland.

De windstoten in deze omgeving kunnen oplopen tot 90, lokaal 100 km/u (zone 2). Elders in de Benelux blijven de windstoten stagneren rond 70/80 km/u (zone 1). Na de middag focust het windveld zich op het noordwesten van Nederland. Elders in de Benelux wordt het dan enkele uren rustiger.

stormachtige maandag waarschuwing

Opmerkelijk. Het weermodel GFS berekent voor de late avondperiode op maandag een sterk windveld over het zuiden van België. Windstoten kunnen in deze omgeving opnieuw pieken richting 90 tot 100 km/u. In samenwerking met een gunstige set-up qua windschering een potentieel interessante situatie voor hevige buien met onweer en rukwinden.

We houden deze situatie via onze sociale media sterk in de gaten. Qua neerslaghoeveelheden verwachten we tussen zondag en maandag 5 tot 10 liter/m². Boven het zuiden van België valt er lokaal meer neerslag. Daar kan de 15 liter/m² aangetikt worden.

Intrede venijnig windveld rond 03:00

venijnig windveld na middernacht
Windkracht neemt toe kort na middernacht. De windstoten variëren van 70 tot 90 km/u met een voorkeur voor het uiterste zuidwesten van de Benelux.

Maximaal windveld rond 06:00

maximaal windveld 6 uur
Storm bereikt België en Nederland. Windstoten in het binnenland en aan zee veelal tussen 80 en 100 km/u. Tijdens onweerachtige buien lokaal meer.

Hoogtepunt stormweer rond 09:00

hoogtepunt storm 9 uur
In de voormiddag bereikt de storm haar hoogtepunt met windstoten tussen 80 en 100 km/u over een groot gebied binnen de Benelux. Op zee kunnen de windstoten pieken tot 110 km/u. Er staat een volle zuidwesterstorm op het programma (9 Beaufort).

Stormveld verdwijnt tegen de namiddagperiode

focus windveld op noordwest nederland
Rond de middagperiode verdwijnt het stormveld boven België en verplaatst het zich naar het noordwesten van Nederland. Tijdens buien is het steeds opletten geblazen. Maxima schommelen rond 12 graden.

Later in de week een korte opstoot van lente?

Na de doortocht van deze stevige depressie hebben we voor het vervolg ook goed nieuws te melden. Heel wat mensen zien maar al te graag de eerste 15°C op de thermometer. Voor hen hebben we goed nieuws, want meer en meer weermodellen signaleren een korte opstoot van zachte lucht. Onderstaande weerkaart is afkomstig van de Franse collega’s bij meteociel.fr. We zien heel wat kleuren die correct moeten geïnterpreteerd worden. Opvallend is het hogedrukgebied in het zuidwesten van de weerkaart.

Het hogedrukgebied nabij de Azoren blijft doorgaans het hele jaar prominent aanwezig waardoor het in die regio ook aangenaam vertoeven is (denk maar aan Tenerife). Een ander hogedrukgebied komt tot ontwikkeling boven Centraal-Europa met tijdelijk droge condities in die regio. België en Nederland zouden net in dit scenario kunnen profiteren van de situatie met een zuidelijke aanvoer die start in de omgeving van Noord-Afrika en vervolgens haar weg zoekt richting West-Europa.

Temperaturen tot 20°C bij voldoende zonneschijn zijn dan helemaal geen uitzondering. Het spreekt voor zich dat we ook deze trend nauwlettend analyseren en updaten op de sociale media en website (onderaan via reacties).

weersituatie komend weekend
Depressies (blauwe kleur) blijven voornamelijk op afstand komend weekend. Tegelijkertijd ontwikkelt zich boven Centraal-Europa een hogedrukgebied dat een zuidelijke luchtcirculatie op gang brengt. Focus van het slecht weer op zuidwest-Frankrijk en Spanje.

Weerpluim berekent temperaturen tot 15°C

Wanneer we de diverse oplossingen bekijken in alle weermodellen (samengevat in de weerpluim), dan zien we een interessante trend ontstaan richting eind volgende week/komend weekend. Meer en meer weermodellen kiezen voor een stelselmatige opwarming met in het weekend gemiddeld 15 tot 20°C. Het Amerikaans weermodel berekent op dit moment van schrijven (Pasen) zelfs 19°C in veel regio’s binnen België en Nederland. Een scenario dat de organisatie van de Ronde van Vlaanderen maar al te graag ziet ontstaan.

trend weerpluim april 2016

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken