568

Komend weekend belooft een bijzonder boeiend weekend te worden om meerdere redenen. In België mogen de terrassen opnieuw open vanaf zaterdag 8 mei en ook de weergoden hebben een ander weerbeeld in petto. Vanaf zaterdag stroomt gevoelig zachtere lucht binnen vanuit Frankrijk. Dit lijkt gepaard te gaan met neerslag. Op zondag 9 mei 2021 vieren we Moederdag en dat kan wel eens eindigen met fel onweer. In dit artikel ontdek je hoe hoog de onweerskansen op dit moment zijn voor het weekend en waar en wanneer de buien zullen ontstaan.

Warm weekend in het vooruitzicht

Op dit moment is de bovenlucht erg koud voor de tijd van het jaar. Op 1499 m (850 hPa) schommelt de temperatuur rond -4°C. Daar komt tegen het weekend verandering in door een zuidwestelijke tot zuidelijke luchtstroming. De bovenlucht warmt tegen zondag op naar 12 tot 14°C. Aan de grond levert dat op zondag kwikstanden op tussen 21 en 24°C. Een lokale 25°C is mogelijk indien er niet veel bewolking aanwezig is van onweersbuien eerder die nacht in Frankrijk. We moeten deze weersituatie goed in de gaten houden omdat het meteen effect heeft op de onweerskans.

Zondag bereikt warme lucht de Benelux waarbij een lokale zomerse 25°C niet is uitgesloten.

Regen- en onweerskansen in het weekend

Enkele dagen geleden was er in de media nog sprake van een weekend waarbij terrasjes niet moesten vrezen voor neerslag. Inmiddels hebben ze hun weersvoorspelling moeten aanpassen, want de weermodellen zijn helemaal niet zo rooskleurig voor het weekend. Op zaterdag berekenen diverse weermodellen een neerslagzone die vanuit het zuidwesten opschuift naar de Benelux. Volgens de laatste weermodellen zou vooral het westen van België en Nederland rekening moeten houden met neerslag van betekenis. Elders in België en Nederland blijft het op een enkele bui droog. De maxima klimmen in de namiddag naar gemiddeld 18°C.

Later op zaterdag wordt het warmer voor België, in Nederland blijft het ronduit fris met maxima tot 14°C.
Zaterdag heeft vooral het westen van de Benelux last van een regenzone die dichterbij komt.

Zondag trekken enkele restanten van onweersbuien boven Frankrijk richting het noorden. Mogelijks beïnvloeden die zondagochtend het westen van België. Dit heeft meteen een effect op de maxima die later op de dag moeten bereikt worden. Aangezien we nu nog ruim 72 uur verwijderd zijn van het event, moeten we deze weersituatie goed opvolgen. Updates zullen hieronder te vinden zijn in de discussiedraad.

In grote lijnen zijn weermodellen het wel over eens dat het westen van België en Nederland opnieuw de meeste kans maken op fiks onweer. Dat komt doordat de scheidingslijn tussen koude en warme lucht iets beter ligt in deze regio. Ook dynamiek speelt zondag een flinke rol en die is over het westen van de Benelux groot te noemen. De verhouding CAPE en windschering in de onderste 6 km is zelfs positief voor zware onweersbuien. We sluiten enkele supercells niet uit die met een hoge snelheid vanuit het zuidwesten naar het noorden trekken.

Op zondag heerst een hoge onweerskans over het westen van België en in mindere mate ook elders in België en Nederland. Als er zich fel onweer ontwikkelt boven Frankrijk, dan kan het mogelijks uitgroeien tot een onweercluster.
Buien kunnen naast veel regen op zondag ook gepaard gaan met hagel. Voor details is het op dit moment nog te vroeg.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Hoge UV-index is niet zonder gevaar

4 uur geleden - 4 min. lezen
8 Prognose

Weersverwachting komende dagen: warm zomerweer, later koeler

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

3 dagen geleden - 5 min. lezen