6 juni 2019 - 2 min. lezen 63 reacties

Na een onweerachtige 48 uur konden we op donderdag even ademhalen. Met ruim 150.000 bliksemontladingen op woensdag werd het een dag om niet snel te vergeten. Vooral in het noordoosten van België en boven Nederland werden forse onweersbuien gedetecteerd. Lokaal werden zelfs gemene windstoten van 127 km/u gedetecteerd (Cabauw).

Hevige buien met windstoten

Op vrijdag moeten we rekening houden met de passage van een nieuw koudefront. Zo is het in de voormiddag meestal helder met wat hoge bewolking, na de middag nadert het koudefront de Frans-Belgische grens met een toename van de bewolking. In Nederland en het noorden van België kan de temperatuur nog pieken naar 23 tot lokaal 25°C. Dit zorgt voor voldoende onstabiliteit om later op vrijdag onweer te veroorzaken.

Koudefront maakt de oversteek naar de Benelux tijdens vrijdagnamiddag. Vooral boven Nederland kan dat gepaard gaan met bliksemontladingen.
De KO-index is sterk negatief tijdens de namiddag. Dit duidt op een onstabiele weersituatie. Na het koudefront worden deze waarden snel positief.

Hoogtekaart van het Amerikaans weermodel

De nieuwe onweerachtige setting hebben we te danken aan een lagedrukgebied dat sterk uitdiept boven het Franse grondgebied. Vooral de westkust van Frankrijk kan hierdoor een stevig windveld verwachten. Ook elders in de Benelux neemt in de namiddag het windveld stevig toe uit zuidelijke richtingen. Windstoten tussen 60 en 80 km/u zijn niet uit te sluiten bij enkele buien. Doordat de bomen momenteel vol in blad staan, is dit een potentieel gevaarlijke situatie met windschade tot gevolg.

Een lagedrukgebied boven het westen van Frankrijk zorgt voor de opstuw van warme lucht richting centraal-Europa (zwarte pijlen). Hierdoor wordt het temperatuurcontrast over West-Europa nog groter en worden intense buien gegenereerd.

Waarschuwingskaart 7 juni 2019

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

3 dagen geleden - 3 min. lezen