0

Komende zondag, 4 april 2021 (de eerste zondag van april), staat traditiegetrouw de Ronde van Vlaanderen op het programma. Dat betekent een hoogdag voor wielerliefhebbers en iedereen die van de koers houdt. Voor de mannen is het de 105e editie. Voor de vrouwen is het de 18e editie. Krijgen we weer een apotheose, net als vorig jaar? En wat voor weer mogen de renners en rensters verwachten? Zon, regen of wind? Of misschien wel alle drie? Opgelet, door de geldende coronamaatregelen is het niet toegestaan om langs het parcours te gaan supporteren.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Parcours van de Ronde van Vlaanderen 2021

De organisatie en de overheden van België roepen de wielerliefhebbers op om thuis naar Vlaanderens mooiste te kijken. Aan de start, op alle 19 beklimmingen, op de 7 kasseienstroken en aan de finish zijn geen toeschouwers welkom. Ook het parcours is aangepast. In plaats van de gebruikelijke 270 kilometer, leggen de renners nu ‘slechts’ 255 kilometer af. Net als vorig schittert de Muur van Geraardsbergen in afwezigheid. Deze iconische beklimming werd vanaf 2017 na hevige kritiek heropgenomen in het parcours nadat deze vanaf 2012 geschrapt was. Dit jaar zullen we het dus helaas weer zonder deze helling moeten doen.

Vorig jaar kregen we desondanks een fantastische Ronde van Vlaanderen voorgeschoteld. Alaphilippe, Van Aert en Van der Poel reden weg en leken uit te gaan maken wie er op het hoogste treetje van het podium mocht plaatsnemen. Door een moment van onoplettendheid (en een onhandige positionering van een koersmotor) konden de titelaspiraties van Alaphilippe bij het grofvuil. In een epische eindsprint tussen eeuwige rivalen Van Aert en Van der Poel bleek laatstgenoemde nog iets meer energie in de benen te hebben.

Alaphilippe is ook dit jaar van de partij en zal gebrand zijn op revanche. Ook Wout Van Aert en Mathieu van der Poel maken weer deel uit van de favorieten. Maar ook iemand als Kasper Asgreen mag niet uitgevlakt worden met het voorseizoen dat hij draait. Bij de dames is Chantal van den Broek – Blaak regerend kampioene. Andere favorieten zijn Marianne Vos, Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten en Lotte Kopeckey.

Zorgt het weer voor extra spektakel?

Weersverwachting Ronde van Vlaanderen 2021

De start van de Ronde van Vlaanderen 2021 vindt plaats om 10:00 uur. De renners zullen zich goed moeten inpakken. De nacht van zaterdag naar zondag brengt namelijk (grond)vorst in de regio Antwerpen. Tijdens de start is het zo’n 5 graden, wat nog steeds vrij fris is. Dat het zo koud wordt is te wijten aan opklaringen. Deze opklaringen zijn nog steeds aanwezig tijdens het begin van de koers. De wind is initieel zwak tot matig en waait uit het noordwesten.  

De wind zal niet veel toenemen in kracht, dus een grote rol van betekenis zal dit niet gaan spelen. In de loop van de dag ontstaan een aantal vriendelijke stapelwolken. De temperatuur evolueert uiteindelijk naar 12 graden, wat iets te koud is voor de tijd van het jaar.

Kortom, aan het weer zal het niet liggen. Wij wensen u veel kijkplezier toe!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Hoge UV-index is niet zonder gevaar

8 uur geleden - 4 min. lezen
9 Prognose

Weersverwachting komende dagen: warm zomerweer, later koeler

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

3 dagen geleden - 5 min. lezen