29 april 2021 - 3 min. lezen
0 reacties 0

Na een korte opstoot van zachtere lucht vertoeven we momenteel opnieuw in koelere luchtmassa’s die vanaf het noorden worden aangevoerd. De scheidingslijn zorgt in de Alpen voor sneeuwval van betekenis. Komend weekend vormt er zich een lagedrukgebied aan de zuidkant van de Alpen en zal de sneeuw verder intensiveren. Lokaal is 50 cm sneeuw mogelijk. Mooi meegenomen voor de gletsjers in de aanloop naar het smeltseizoen.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Complexe druksetting door trog

April 2021 verliep in de Alpen kouder dan normaal (in Zwitserland was het de koudste april sinds 2001) maar ook droger dan normaal. Op plaatsen waar veel meer sneeuw viel afgelopen winter, ligt nu nog steeds meer sneeuw dan normaal. Maar op plaatsen waar er tijdens de winterperiode minder sneeuw viel, is het sneeuwdek nu sterk gekrompen (smelt + sublimatie). Conclusie is dat er een grote variatie aanwezig is in de Alpen.

De komende dagen bepaalt een trog (nog steeds) het weerbeeld boven West en Centraal-Europa. Met deze trog stroomt koude lucht naar het zuiden, waardoor de temperaturen onder normaal blijven. Dat is ook zo in de Alpen. En, op de grenszone met zachtere lucht vanaf het zuiden (bestemd voor de Balkan) wordt er ook neerslag gevormd.

Complexe druksetting met een lagedrukgebied net ten zuiden van de Alpen.

Komend weekend wordt het dan allemaal wat complexer. De lucht wordt met de passage van een trog over de Alpen samengeknepen en zoals dat dan vaak gaat, ontstaat er een lagedrukgebied net ten zuiden van de Alpen. Dit zorgt ervoor dat er nog meer luchtmassa’s tegen het reliëf ophopen en de neerslag intenser wordt. Vooral zaterdag kan er dan vrij veel neerslag (sneeuw!) vallen.

Onderstaande kaart toont de nulgradengrens voor zaterdagnamiddag. Vanaf het westen rukken duidelijk koude luchtmassa’s op.

Nulgradengrens op zaterdagnamiddag.

Hoeveel sneeuw gaat er vallen?

De weermodellen zijn het nog niet helemaal met elkaar eens, maar cumulatief zou lokaal in de centrale Alpen boven 2500 meter toch meer dan 50 cm sneeuw kunnen vallen. Is dat uitzonderlijk? Niet per se, maar het is wel mooi meegenomen voor de gletsjers. Deze krijgen zo een extra beschermingslaag die het smeltseizoen toch een aantal dagen/weken kan uitstellen. Sneeuw in de aanloop naar het smeltseizoen is dan ook echt cruciaal.

Verwachte sneeuwhoeveelheden in de Alpen. (Wetteronline)

Tweede week van mei zachter

Mei nadert met rasse schreden en zo doet de zomer dat ook. Weermodellen berekenen nu bijna consistent een opstoot van (zeer) zachte lucht tijdens de twee week van mei. Met de klap gaat de nulgradengrens omhoog tot boven 3000 meter. In combinatie met zon en föhn betekent dat waarschijnlijk de start van het smeltseizoen voor de gletsjers. Of de zachte lucht ook naar de Benelux zal komen, is nog even af te wachten. Maar, dat de kans op hoge temperaturen stijgt, staat vast.

Zachtere lucht rukt op vanaf het zuiden.

Lander

Door Lander

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben doctorandus glaciologie - klimatologie aan de VUBrussel met focus op gletsjers in de Alpen en in Azië. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken

De invloed van het weer op Formule 1

5 dagen geleden - 5 min. lezen