27 januari 2020 - 3 min. lezen 0 reacties

Depressies zijn deze week aan zet boven Europa. De hogedrukzone heeft zich (tijdelijk?) teruggetrokken naar het zuiden. Het gevolg is dat de baan is vrijgemaakt voor neerslagzones die de komende dagen in verschillende regio’s sneeuw zullen geven. Een mooi voorbeeld zijn de Alpen waar tot 1 meter sneeuw kan vallen. Ook in de Ardennen kan er op dinsdag winterse neerslag uit de lucht vallen en/of dwarrelen.

Krijgen we dit jaar nog een winters landschap te zien in de Benelux?

Depressie bepaalt weerbeeld

Januari verliep tot nu toe vrij droog en uiterst zacht in Europa. Daar was een uitgestrekt hogedrukgebied verantwoordelijk voor. Een afgesnoerd hoogtelaag zorgde wel voor slecht weer in Spanje met tot 2-3 meter sneeuw in de Pyreneeën. Indrukwekkend! Het roer is nu echter volledig omgegooid. De straalstroom heeft de hogedruk weggeblazen en ruimte gemaakt voor een krachtige depressie tussen IJsland en Groot-Brittannië die nu het weerbeeld bepaalt. Dat weerbeeld is beduidend wisselvalliger en winderig. In de berggebieden betekent dit ook sneeuw en zelfs in de Ardennen zou er komende dagen winterse neerslag (sneeuw?) kunnen vallen.

Er staat een krachtige westelijke luchtstroming.

Sneeuwlaagje in de Ardennen

Het is duidelijk, winterweer in de Benelux staat voorlopig nergens op de weerkaarten. Daarvoor moet het luchtdrukpatroon volledig worden omgegooid. Iets wat later in februari mogelijk kan gebeuren als de stratosfeer wat meehelpt … Toch lijken we deze week eventjes te maken te krijgen met winterse perikelen, in de Ardennen althans. De bovenluchten koelen namelijk af tot -5°C op 1500 meter, waardoor het bij intense buien in de Ardennen kan sneeuwen.

De sneeuwvalgrens zakt dan onder de grens van 400 meter. Met de voorspelde buien tijdens de nacht van dinsdag op woensdag verwachten we hierdoor 4-7 cm tegen woensdagmiddag op de hoogste punten van België. Wie sneeuw wil zien kan woensdag de auto nemen naar Botrange of Baraque de Fraiture, daar zit je dan zeker in het witte goud.

In de Ardennen ontstaat een gesloten sneeuwdek tegen woensdagmiddag.

Dik pak sneeuw in de Alpen

De winter in de Alpen verloopt voorlopig atypisch. Langdurig koud weer is tot nu toe uitgebleven (net als in de Benelux) maar toch zijn de wintersportcondities wel dik oké. Een opfrisbeurt van de sneeuwlaag is echter welkom, zeker nu de belangrijkste weken van het jaar eraan komen. Het lijkt wel of de weergoden de smeekbeden gehoord hebben, want komende week kan er op uitgebreide schaal 20-40 cm sneeuw vallen en in het westen zelfs 50-100 cm.

Een “Weststau” situatie uit het boekje, mooier vind je ze zelden. De gebieden in het noordwesten van de Alpen profiteren het meeste (Mont Blanc gebied – Savoie) aangezien de wind hier loodrecht tegen de hellingen opwaait. De frontale neerslag krijgt hierdoor hulp van orografische neerslag (stuwing – stau). Met de sneeuwgrens zit het ook wel snor, die ligt dinsdag – woensdag beneden 1200 meter. Prima vooruitzichten dus!

Komende dagen valt er veel verse sneeuw in de Alpen. (Sneeuwhoogte.nl)

Delen


Verder lezen

Alles bekijken