2 februari 2020 - 4 min. lezen 1 reacties

De winter verloopt niet alleen in de Benelux zacht en erg kwakkelend. Ook in de Alpen is er tot nu toe weinig lijn te trekken in het weerbeeld. Vandaag regent het zowaar tot op een hoogte van 2500 meter, maar dinsdag volgt een temperatuurdaling van 20°C en gaat de regen over in sneeuw in de Alpen. Bijzonder toch …

Zwarte dag in de skigebieden

Als er iets is wat de wintersporters niet willen, dan is het regen. Vandaag is dit jammer genoeg wel het geval. De combinatie tussen de passage van een warmtefront en de advectie van zeer zachte lucht uit het west-zuidwesten zorgt momenteel namelijk voor regen tot 2200-2500 meter. Vooral de west- en noordalpen zijn vandaag gevoelig voor de regen die vanaf het westen wordt aangevoerd. Vannacht en morgen trekt de neerslag door, maar in het oosten vallen er nog tot en met morgenmiddag regenbuien.

Niet ideaal dus voor de studenten van de universiteiten die gisteren hun skivakantie ingezet hebben. De wind zal bovendien aanwakkeren tot stormachtig in de bergen met op de cols (hoogste delen van de bergen) rukwinden tot ruim 100 km/u. Ongetwijfeld zal dat tot liftafsluitingen leiden, zowel vandaag als morgen. De zuidkant ligt duidelijk meer beschut achter de bergen. Daar blijft het droger en rustiger, met meer ruimte voor de zon.

Zachte lucht stroomt vanaf het zuidwesten over de Alpen. De sneeuwgrens stijgt vandaag tot 2000-2500 meter.

Morgen bereiken de temperaturen in de westelijke Alpen een hoogtepunt. Op 1500 meter klimt het kwik tot +10°C. In de valleien van de westelijke Alpen kan dat resulteren in temperaturen tot 16-20°C. Met deze cijfers lijken we al te vertoeven in maart-april en deze temperaturen linken we zeker niet aan 3 februari. Hoog tijd dus voor een fikse afkoeling!

Het is zeer zacht weer in Europa. (Karstenhausstein)

Sneeuw en ijskoude lucht op dinsdag en woensdag

Een actief koufront maakt dinsdag een einde aan het bizar zachte regenweer in de Alpen. Dit front haalt de bezem duidelijk boven en veegt alle zachte Atlantische Oceaanlucht naar het oosten. Op 1500 meter koelt het af van +5/+10°C naar -5 tot -10°C. Dat betekent op sommige plaatsen dus een afkoeling van 20 graden op een paar uur tijd!

Koude lucht stroomt dinsdag uit over Europa.

Het actieve koufront in combinatie met de stuwing van de koude polaire lucht tegen de bergflanken zal bovendien resulteren in neerslag: sneeuw, veel sneeuw! Opnieuw ligt de noordkant in de vuurlinie. De meeste sneeuw valt in de gebieden tussen Mont Blanc via Berner Oberland en Tirol. Daar kan zeker 50 cm wit goud vallen, misschien zelfs nog meer.

De sneeuwbuien houden ook woensdag aan. Opnieuw kan de wind dan wel voor liftafsluitingen zorgen. Die waait deze keer uit het noorden tot noordoosten, pal op de bergen. De gevoelstemperaturen zullen hierdoor diep onder het vriespunt zakken, tot mogelijk -20°C op 2000 meter.

Dinsdag en woensdag valt er veel sneeuw in de Alpen.

Veel sneeuw op weg naar de Alpen

Het weer in de Alpen blijft vandaag en komende dagen sterk afwisselend. Vandaag en morgen is het zeer zacht met langsheen de noordkant regen tot 2500 meter en een aanwakkerende wind. Dinsdag slaat de boel helemaal om en sneeuwt het tot onder 500 meter. Lokaal kan er dan 50 cm sneeuw vallen, al zal deze door de wind wel sterk verstuiven. Zoals de kaarten er nu bijliggen en met de sneeuwsituatie in het achterhoofd, is de kans op lawines groot. We raden dan ook aan om absoluut niet buiten de pistes te gaan!

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken
8 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

3 dagen geleden - 6 min. lezen
6 Prognose

Weersverwachting komende dagen: fris en wisselvallig

3 dagen geleden - 5 min. lezen
1

Weersverwachting Amstel Gold Race 2024

10 april 2024 - 5 min. lezen