Pluto komt steeds dichterbij
Pluto was tot in augustus 2006 een van de 9 planeten van ons zonnestelsel. De dwergplaneet is met zijn diameter van 2302 km echter kleiner dan onze maan die een diameter heeft van 3476 km. Pluto heeft 5 manen: Charon, Nix, Hydra, Kerberos en Styx. Deze dwergplaneet blijft ons intrigeren, daarom stuurde NASA de ruimtesonde New Horizons erop af en we zijn er bijna!
New Horizons naar Pluto
Op 19 januari 2006 lanceerde NASA de ruimtesonde New Horizons richting Pluto. In 2007 vloog New Horizons voorbij Jupiter en gaf ons nieuwe data en beeldmateriaal. Nu heeft New Horizons bijna zijn doel bereikt… Pluto. Op 14 juli 2015, deze zomer dus, zal de ruimtesonde aan hoge snelheid (zo’n 75 200 km/u) Pluto voorbijvliegen. Het zal data verzamelen over de atmosfeer en beelden doorsturen van deze nog vrij onbekende dwergplaneet en zijn manen. Aan boord van de ruimtesonde is een deel van de as van de overleden ontdekker van Pluto, nl. Clyde Tombaugh.
- Bekijk ook het jaaroverzicht van 2014.
In onderstaand filmpje is te zien hoe de missie verloopt van begin tot einde. Met achtereenvolgens het verlaten van de aardse atmosfeer, het passeren van Jupiter en zijn maan Europa en de aankomst bij Pluto en zijn manen. Hierna zal de ruimtesonde zich verder bewegen naar de Kuipergordel (tussen 2016 en 2020) en daar objecten bestuderen. Na afloop van de missie zal New Horizons eindeloos verder bewegen naar de rand van het zonnestelsel en dan verder weg in het heelal. Zolang er contact blijft, kan de sonde informatie naar de aarde sturen.
Pluto versus Aarde
Wist je dat Pluto groter is dan de Aarde? Toch als we de atmosfeer mee bekijken. Het volume van de aardse atmosfeer is klein in vergelijking met het volume van de planeet aarde. Bij Pluto is het net omgekeerd. Het volume van de atmosfeer van Pluto is 350 keer groter dan het volume van de planeet zelf. Dit is duidelijk te zien op de afbeelding. Waar de atmosfeer van Pluto eindigt, is moeilijk te zeggen. Het kan zijn dat deze nog volumineuzer is dan nu wordt aangenomen. We zullen de metingen van New Horizons moeten afwachten.
Bron: NASA/JHUAPL, The Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory LLC