0

De maand januari is alweer voorbij. Aan het begin van de maand was het recordwarm, met een komen en gaan van Atlantische storingen met regen en wind. In de tweede helft van januari was het kouder, met zelfs een Polar Low die voor sneeuw zorgde in de Benelux. In de Ardennen was het 2 weken genieten van diep winters weer. Het was hierbij vaak helder, waardoor de nachthemel aanschouwd kon worden. Iedere maand krijg je via dit handige overzicht een indruk van wat er allemaal aan de nachthemel te zien valt. Naast enkele meteorenzwermen valt ook de komeet C/2022 E3 ZTF extra goed op in februari. Nu maar duimen dat het weerbeeld in de nachtperiode gunstig is om hemellichamen te spotten.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Februari 2023

Maanfasen

De maanfasen in februari.

Op 28 januari zagen we de rechterhelft van de maan, het eerste kwartier. Het licht van de maan neemt verder toe, tot het volle maan is op 5 februari. Daarna neemt het licht van de maan opnieuw af, zodat uiteindelijk op maandag 13 februari opnieuw enkel de linkerhelft van de maan verlicht is. Op maandag 20 februari is het terug nieuwe maan en zien we enkel de schaduwzijde van het hemellichaam. Vanaf dan neemt het licht van de maan opnieuw toe, tot op maandag 27 februari opnieuw de rechterhelft van de maan verlicht is.

Komeet C/2022 E3 (ZTF)

Komeet C/2022 E3 (ZTF) werd op 2 maart 2022 ontdekt. Op 1 februari kwam de komeet het dichtst bij de Aarde, al is dat natuurlijk relatief, want de afstand tot de Aarde bedroeg toen nog steeds 42 miljoen km. De groene kleur wordt veroorzaakt door diatomische koolstof, voornamelijk rond de kop van de komeet.

De komeet is begin februari het best zichtbaar, met een magnitude van +4,8. Nadien stijgt de magnitude verder en wordt de komeet quasi onzichtbaar richting eind februari. De volgende passage is voor binnen 50.000 jaar. Om de komeet waar te nemen is een donkere omgeving aangewezen, een verrekijker is voldoende. In gebieden zonder lichtvervuiling kan de komeet met het blote oog waargenomen worden.

Komeet C/2022 E3 (ZTF)

Nachthemel

Op 4 februari staat de maan in het apogeum van haar baan rond de Aarde. De afstand van de Aarde tot de maan bedraagt nu 406 duizend kilometer, waardoor deze nu het verst van onze planeet verwijderd is. De maan lijkt nu kleiner dan normaal en is voor 95% verlicht.

Maandag 13 februari en de dagen hierrond zijn een geschikt moment om de Bode’s nevel, ook wel sterrenstelsel M81 genoemd, waar te nemen aan de nachtelijke hemel. Om dit sterrenstelsel van magnitude 6,9 waar te nemen is een verrekijker op statief voldoende, maar om details waar te nemen is een telescoop aan te raden. Bode’s nevel kan waargenomen worden in het sterrenbeeld Grote Beer.

De Bode’s nevel vastgelegd in infrarood door de Spitzer Space Telescope.

Op zondag 19 februari staat onze maan in het perigeum van haar baan om de Aarde. Dit is het punt dat het dichtst bij onze planeet ligt. Door de afstand van ‘maar’ 358 duizend kilometer lijkt de maan nu groter dan normaal. De maan is vandaag voor slechts circa 3% verlicht en quasi onzichtbaar.

Meteoren

Tijdens de maand februari is er slechts één meteorenzwerm actief die voor vallende sterren kan zorgen.

De γ-Normiden zijn zichtbaar van 25 februari tot en met 28 maart. Het hoogtepunt van deze zwerm valt dit jaar op 14 maart, volgende maand dus, er zouden dan ongeveer 6 vallende sterren per uur zichtbaar zijn.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken